Russisk-støttet medie deler bekymrende og "truende" video

Ét af Ruslands statsstøttede medier har delt en meget bekymrende video, og Ruslands pendant til USA's NASA har i samme ombæring indirekte truet både Kina og Indien.

Forleden kunne russerne se et - for verdensfreden - bekymrende videoklip, hvis de fulgte med på det serbiske medie Novosti, som får støtte fra den russiske stat og ikke er blevet lukket ned, da Serbien ikke officielt fordømmer Ruslands invasion af Ukraine

Her blev der nemlig delt en video, som forestiller scener fra Den Internationale Rumstation, hvor russiske kosmonauter siger farvel til de andre astronauter, hvorefter de adskiller den russiske del af stationen fra resten. 

Læs også

Forsvarsministerium: Sådan går det for de russiske styrker

Det skriver IFLScience

Videoen lyder måske hverken truende eller bekymrende, men ifølge flere eksperter er det en indirekte trussel mod verdensfreden, da Den International Rumstation er det bedste eksempel vi har på samarbejde mellem flere lande - især Rusland og USA - siden afslutningen på Den Kolde Krig. 

På trods af at USA og Sovjetunionen (senere Rusland) længe forsøgte at lave hver deres permanente rumstation, så endte det nemlig med, at de gik sammen om én fælles rumstation med én afdeling til russiske kosmonauter og én til amerikanske astronauter, mens den desuden også bliver brugt af Canada, Japan og EU. 

Indtil den amerikanske rumfartsvirksomhed, SpaceX, for nyligt affyrede et vellykket rumskib, afhang USA i flere år af russiske rumskibe til at transportere astronauter og materiale til stationen, og den har således været et symbol på godt internationalt samarbejde i næsten 30 år. 

Nu er der dog som bekendt opstået alvorlige spændinger mellem Rusland og Vesten 420 kilometer under astro- og kosmonauternes arbejdsplads, hvilket altså har ført til den foruroligende video. 

Inden Ruslands invasion af Ukraine havde landet godt nok meldt ud, at de vil løsrive deres del af stationen fra resten i 2024, men den nye video er ifølge rumbloggen, NASA Watch, "klart truende mod ISS-programmet [ISS = International Space Station (red. Den Internationale Rumstation)]".

Videoen kan ses herunder:

Indirekte trusler mod både Kina og Indien

Den er desværre ikke det eneste tegn på truende adfærd fra den russiske side, da direktøren for Roscosmos - som er den russiske pendant til NASA - Dmitry Rogozin, i februar skrev følgende på Twitter: "Ønsker i at ødelægge vores samarbejde på ISS?"

Han truede desuden indirekte med at 'tabe' rumstationen på Jorden og skrev således: "Der er også den mulighed at 'tabe' en 500-tons tung bygning på Indien eller Kina. [...]. ISS flyver ikke over Rusland, så alle risici er jeres. Er i klar til dem?"

Roscosmos har ligeledes forsinket affyringer af diverse internationale, britiske og amerikanske satelitter på grund af frygt for, at de vil blive brugt i krigen. 

De har desuden meldt ud, at der ikke vil blive lavet flere internationale eksperimenter og forskningsforsøg med deres deltagelse på Den International Rumstation. 

Det er endnu uklart, hvad spændingerne mellem Rusland, Ukraine og resten af Vesten helt præcist får af betydning for det internationale samarbejde på Den Internationale Rumstation.

Læs også

USA tager drastisk middel i brug mod Rusland

 

 

 

 

Dagens Gossip