Skoleelever bag vildt forsøg: Mobilsignal tog livet af spirende karse

Et simpelt forsøg med karse viser, at strålerne fra en mobiltelefon forhindrede frøene i at spire. Forsøget, som blev foretaget af fem piger i niende klasse, har fået international opmærksomhed fra anerkendte forskere - og pigerne, de sover ikke længere ved siden af deres telefoner. Det skriver DR Nyheder

De fem piger fra 9.b. på Hjallerup Skole i Nordjylland har selv udtænkt biologiforsøget, hvor de såede karse i 12 bakker. Halvdelen af karsen blev sat i et rum uden stråling, mens resten blev placeret i et rum ved siden af to routere, der udsender samme type stråle som en almindelig mobiltelefon.

Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - Klik her og vær med nu

I 12 dage passede og plejede pigerne karsen, som nøje blev observeret og fotograferet. Resultatet var ikke til at tage fejl af:

Karsen i bakkerne ved siden af routeren var ikke vokset. Nogle af frøene var ligefrem muteret eller døde.

Eleverne havde sat forsøget i gang, fordi flere af dem oplevede problemer med at koncentrere sig og med at sove. Derfor har resultatet også gjort stort indtryk på forskerspirene.
- Ingen af os sover med mobilen ved siden af sengen mere. Enten bliver den lagt langt væk, eller også bliver den lagt i et andet rum. Og computeren bliver altid slukket, fortæller den ene af de fem piger, Lea Nielsen, til DR.

Forsøget og pigerne har skabt stor interesse i England, Holland og Sverige, og et team af forskere vil nu gentage forsøget og tjekke, om de når frem til samme skræmmende resultat.

 

Dagens Gossip