Solen er ikke gul: Fem 'facts' du altid har troet var sande

23/02/2022 09:32

Mathias Madsen

Videnskab
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Solen er ikke gul, himlen er ikke blå, verdens største ørken har ingen sand, og det højeste bjerg i verden er lavere end Mount Everest. Er du forvirret? Så læs med her.

Mest læste i dag

Nogle ting er så simple og så indprintede i vores hovedet, at vi slet ikke er i tvivl om, at det er sandt.

Herunder har vi dog samlet fem 'facts', som Guiness World Records mener, at de fleste fejlagtigt tror er sande og derfor skal aflære.

Mount Everest er verdens højeste bjerg

Eller hvad?

Mount Everest, som ligger i bjergkæden Mahalangur i Himalaya på grænsen mellem Kina og Nepal, er godt nok det bjerg i verden, vis spids rager højest op i luften, da den befinder sig 8.848 meter over havets overflade, men der findes faktisk et bjerg, som er højere.

Mauna Kea (Det Hvide Bjerg), som ligger på Hawaii i USA, måler nemlig hele 10.205 meter. 

Grunden til at Mount Everests spids stadig rager højere op i luften og derfor er kendt som 'verdens højeste bjerg' er, at cirka 60 procent af Mauna Kea befinder sig under havets overflade. 

Mauna Keas rager derfor 'kun' cirka 4000 meter op over havets overflade.

Det er altså teknisk set forkert, at Mount Everest er verdens højeste bjerg, men det ér det bjerg i verden, som rager længst op i luften. 

Solen er gul og himlen er blå

En 'fact' som du helt sikkert har vidst lige siden du var lille, da du tegnede gule sole i hjørnet af dine tegninger med en blå himmel, men det er altså teknisk set en løgn. 

Selvom Solen ofte ser gul, orange eller rødlig ud, hvis man kigger på den, så er den altså hvid, da den udsender alle farver af synligt lys. 

Jordens atmofære opfanger dog lys på en sådan måde, at Solen virker gul for det menneskelige øje, og det er også derfor, at himlen synes blå om dagen. 

Napoleon var lav

Napoleon er kendt for mange ting, men én af de ting, som de fleste kan nævne, hvis de skulle nævne én 'fact' om den franske kejser, er nok, at han ikke var særlig høj. 

Men det er faktisk mere en vandrehistorie end en sandhed, da man ikke er helt sikker på, hvor høj Napoleon egentlig var, fordi man i det 19. århundredes Frankrig brugte en anden slags tomme, end man gør de fleste steder i dag. 

Historiske kilder er således uenige om præcis hvor høj han var, men man mener, at han var mellem 157 og 170 centimeter. 

Selvom det også umiddelbart lyder lavt, så er det faktisk i den gode ende af den gennemsnitlige franske mands højde i 1800-tallet, og Napoleon var derfor en meget almindelig mand målt på højde.

'OMG' er et nyt udtryk

Det er nok de færreste der har hørt deres bedsteforældre bruge udtrykket 'OMG' (Oh my god) (red. Oh Gud), men det er faktisk ikke helt utænkeligt, at de kender det. 

Ifølge Oxford English Dictionary blev 'OMG' nemlig brugt første gang på skrift i 1917 i et brev til Winston Churchill, som blev sendt d. 9. september 1917 af 76-årige Admiral John 'Jacky' Fisher fra Storbritannien. 

Første gang 'OMG' blev brugt online var d. 24. september 1994 i en nyhedsgruppe, hvor der blev skrevet: "OMG! Hvad sagde jeg."

Sahara er verdens største ørken

Selvom det er rigtigt, at Saharaørkenen er verdens største varme økrne, så defineres en ørken som et øde område, hvor der falder tæt på ingen regn, og der er altså ingen krav om, at der skal være hverken varme eller sand til stede. 

Verdens største ørken er derfor den Antarktiske iskappe, som dækker cirka 98 procent af Antarktis svarende til 14 millioner kvadratkilometer. 

Ironisk nok er det altså et område med cirka 30 millioner kubikkilometer frossen vand, som er verdens største ørken.