UNESCO's førende ekspert: Gigantisk tsunami på vej til at ramme flere europæiske storbyer

Skrevet af Mathias Madsen

18/08/2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Adskillige europæiske storbyer skal forberedes på at blive ramt af en tsunami.

Mest læste i dag

Tsunamier rammer ofte lande, som har kystlinje mod Stillehavet, og det er sjældent, at lande i for eksempel Europa oplever tsunamier, men sådan vil det formentlig ikke være i fremtiden. 

Sådan lyder en dyster melding fra UNESCO ifølge Unilad.

Den verdensomspændende FN-organisation har således advaret om, at en stor tsunami med næsten 100 procents sikkerhed vil ramme adskillige byer i Sydeuropa og Nordafrika i den nærmeste fremtid. 

"Risikoen for en betydelig tsunami i løbet af de næste 30 år er næsten 100%! En tsunami kan snart ramme byer [...] nær Middelhavet; heriblandt Marseille, Alexandria og Istanbul," står der således i et opslag, som organisationen har delt på Twitter. 

UNESCO's førende ekspert på området har ligeledes udtalt, at det ikke er et spørgsmål om "hvis," men "hvornår."

Europæiske storbyer skal forberedes på tsunamier

Risikoen for at europæiske storbyer bliver ramt af en tsunami har teoretisk set altid været der, men i takt med at vandstandene stiger på grund af klimaforandringerne, stiger risikoen også, og byer som Marseille og Cannes i Frankrig, Alexandria i Egypten, Chipiona i Spanien og Istanbul i Tyrkiet skal derfor forberedes på det værst tænkelige. 

Disse fem byer blev derfor tidligere på året udpeget af UNESCO som 'samfund i risikozonen', hvilket betyder, at byerne bliver en del af 40 andre såkaldte risiko-byer verden over, hvor indbyggerne skal undervises i, hvad de skal gøre, hvis en tsunami rammer byen. 

De fire sydeuropæiske og nordafrikanske byers indbyggere skal efter planen have denne viden senest i 2030, da man forventer, at mindst én tsunami vil have ramt alle fem byer inden 2052. 

"Tsunamierne i 2004 og 2011 var et 'wake-up call," har UNESCO's førende tsunamiekspert, Bernardo Aliaga, forklaret og uddybet: "Vi er kommet lang vej siden 2004. Vi er sikrere i dag."

Han understreger dog, at mange byer er nødt til at "forbedre" sig. "[...] vi er nødt til at sikre, at advarsler bliver forstået af besøgende og indbyggere," har han således forklaret.

Han har desuden fortalt, at der er oprettet tsunamiadvarsels- og observationscentre i Grækenland, Tyrkiet, Italien, Frankrig og Portugal som led i beskyttelse af de udsatte byer. 

"Risikoen for en tsunami er undervurderet i de fleste områder; heriblandt Middelhavet. I Middelhavet er der ingen tvivl: Det er ikke hvis, det er hvornår," har Aliaga forklaret.

Ifølge ham er advarselscentrene en god start, men han mener, at det er essentielt, at indbyggerne i risiko-byerne ved, hvordan de skal reagere, og det er netop formålet med UNESCO's projekt. 

Fra alarmen lyder, til den første tsunami rammer vil der nemlig ifølge Aliaga ofte kun gå omkring 20 minutter, og både indbyggere og turister skal derfor være hurtige til at reagere i en eventuel nødsituation, hvis de vil overleve.

Efter yderligere 20 minutter vil endnu en bølge desuden ramme.