Vær opmærksom på disse kemikalier i fødevarer

Skrevet af Mathias Nielsen

30/12/2021
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nogle ingredienser, eller naturligt forekommende kemikalier, i almindelige fødevarer er blevet forbundet med kræft.

Dagens topnyheder

Vi ved alle, at vi bør holde øje med, hvad vi spiser for at sikre, at vi holder styr på vores helbred.

Visse fødevarer indeholder ingredienser eller naturligt forekommende kemikalier, der er kræftfremkaldende, som er stoffer, der kan forårsage cancer i levende kropsvæv.

Kræft menes nu at påvirke én ud af to mennesker på et tidspunkt i deres levetid, ifølge Cancer Research UK, så en afbalanceret kost kan derfor være vigtig for at undgå det.

Det skriver Mirror.

Der er nogle ingredienser i almindelige fødevarer, der har været forbundet med kræft, og det er godt at vide, hvad det kan give os af problemer et stykke hen ad linjen, hvis vi spiser for meget af disse.

Vi elsker alle chips, men det har aldrig været en hemmelighed, at det ikke er godt for os.

Stegte fødevarer, såvel som andre produkter, der har et højt indhold af stivelse, har ofte en relativt stor mængde af et kemikalie kaldet akrylamid.

Dette kemikalie findes i fødevarer som chips såvel som sorte oliven, kiks, brød, småkager og kaffe.

Det samme kemikalie findes også i tobaksrøg.

Dog anslås det, at rygere typisk har 3-5 gange mere akrylamid i blodet end ikke-rygere.

Det Internationale Agentur for Kræftforskning klassificerer f.eks. akrylamid som et "sandsynligt kræftfremkaldende stof for mennesker".

En undersøgelse fra 2020 sagde også, at akrylamid kan beskadige både DNA og forårsage celledød.

Overforbrug af stegt mad kan også øge din risiko for type 2-diabetes og fedme.

Begge disse tilstande er forbundet med en højere risiko for kræft.

Kræftforskning anbefaler, at en afbalanceret og sund kost er det bedste for at undgå fremkaldelse af kræft.