Verdens højeste mand

04/04/2020 14:00

webmaster

Videnskab
Verdens højeste mand
Foto: Robert Pershing Wadlow (Polfoto/TOPFOTO/Ritzau Scanpix)
Hvem er verdens højeste mand og hvem var det? Det kan du få svar på her.

Mest læste i dag

Mennesket er generelt blevet højere og højere gennem tiden – ikke mindst fordi leveforholdene er blevet mere gunstige, men i enkelte tilfælde stikker det helt af for naturen, og der ses enkelte eksempler på mennesker der opnår at blive langt over gennemsnitshøjden. Verdens højeste mand er selvfølgelig et af de eksempler på naturens luner.

Verdens højeste mand

Verdens højeste mand er død for længe siden. Hans navn var Robert Pershing Wadlow og han blev født 22. februar i 1918 i byen Alton i staten Illinois i USA. Han var den ældste ud af 5 søskende. De andre søskende havde normal højde.

Hans imponerende højde, der gjorde ham verdensberømt, og også gør at vi kender hans navn i dag, var på intet mindre end 272 cm. 

Verdens højeste mand døde 15. juli 1940 i Manistee og blev altså ikke ret gammel.

Foto: Polfoto/TOPFOTO/Ritzau Scanpix

Hans usædvanlige højde gjorde han selvfølgelig til genstand for interesse ikke bare fra almindelige menneskers side, men også lægevidenskaben, der fik lov til at studere ham adskillige gange i løbet af hans korte liv.

Da han blev født, var der ikke noget der tydede på, at han skulle ende som verdens højeste mand. Han var hverken større eller tungere end andre babyer, men da han fyldte 2 år, begyndte han at vokse usædvanligt stærkt, og da Robert fyldte 18 år, var han vokset så meget at han slog den tidligere rekord.

Den tilhørte den irske Patrick Cotter O'Brien, der i 1806 blev målt til at være hele 246 cm.

Allerede som barn skød han usædvanligt meget i vejret, og da Robert Pershing Wadlow var 12 år kunne lægerne konkludere at hans højde skyldtes en overaktiv hypofyse. 

Hypofysen er en kirtel, der producerer væksthormonet somatotropin, og det var altså den, der ikke fungerede korrekt hos Robert.

Man kan med rette tale om et handicap, når der er tale om en sådan højde 

Robert forsøgte at leve et så normalt liv som muligt. Han interesserede sig for bl.a. frimærker og at fotografere, men hans højde påvirkede ham i dagligdagen, og han synes ikke at det var let at være så høj. 

Han blev bl.a. ofte sparket til på gaden, fordi en del børn troede at han var iført stylter, og det var ikke muligt for ham at sidde i en almindelig stol. Det var derfor heller ikke muligt for ham at benytte sig af offentlig transport.

Dertil kom de helbredsproblemer der følger med den unaturlige højde, som eksempelvis dårlig følesans, som betød at han først opdagede vabler og så meget sent.

Det var ikke kun højden, der var betragtelig. Fra håndleddet til spidsen af langefingeren målte han hele 32,2 cm.

Fødderne målte hele 47 cm lange, hvilket betød at hans skostørrelse var 71. Hans sko blev naturligvis speciallavet og kostede som følge deraf en mindre formue.

Det var International Shoe Company, der stod for at fremstille de dyre sutter, der havde en pris på $100 for et par. Heldigvis tilbød firmaet ham en god aftale, da Robert fyldte 20 år.

Hvis han ville reklamere for firmaet, så ville han til gengæld få skoene gratis.

Robert døde i al stilfærdighed 15. juli 1940 i en alder af blot 22 år. Kisten var 3,28 meter lang og blev båret af 12 mænd. Han blev begravet i fødebyen Alton, der lukkede hele forretningslivet ned på dagen til ære for ham. Over 40.000 skrev i kondolencebogen. 

Der eksisterer kun ganske få af Roberts ejendele i dag, for familien valgte at destruere de fleste, så samlere ikke kunne udstille hans ting.

Hvem er verdens højeste mand i dag?

I dag er det tyrkiske Sultan Kösen, der er indehaver af rekorden. Han er 246 cm høj. Han er født i 1982 i den tyrkiske by Mardin.

Sultan Kösen

Foto: Sultan Kösen (Bernd Thissen/AFP/Ritzau Scanpix)

Konsekvenser ved at være usædvanlig høj

To af konsekvenserne ved at være verdens højeste mand er dårligt blodomløb og ringe følesans, men det holder desværre ikke ved det. Unaturligt høje mennesker opnår heller ikke så høj en alder som mennesker med en mere almindelig højde.

Et studie der blev offentliggjort 2014 konkluderede, at der gælder det samme for mennesker som inden for de forskellige dyreracer. Jo højere/større man er inden for den specifikke race, jo kortere er levealderen.

Der deltog flere end 8.000 personer i forsøget, der startede i 1965.
En lav højde betyder nemlig, at der er mindre tendens til at få kræft og et højt insulinindhold i blodet.

Til gengæld skulle lave mennesker ifølge en anden undersøgelse have større risiko for at dø at hjertesygdom.