Videnskaben har svaret: Derfor falder mænd ofte i søvn lige efter samleje

Foto: Shutterstock

Mange kvinder har nok ofte været træt af, at deres mand vender sig om på siden og falder i søvn, så snart han har 'skudt sin klat af'.

Hvis du er en kvinde, vil du i løbet af denne artikel måske forstå, at du bør være mere tilgivende overfor din mand i den situation, og hvis du er en mand, som oplever at få 'hug' for at være træt efter sex, så kan du passende lige sende den her artikel til din partner. 

Videnskaben kan nemlig forklare, at mænd ikke kan gøre for, at de bliver trætte efter akten, og at der er en grund til, at 'orgasme' kaldes for "den lille død" på fransk.

Læs også

Fanget af overvågning: Sparkede kælepindsvin så hårdt, at det fløj "adskillige meter"

Når en mand får en orgasme - særligt under samleje - lukker dele af hans hjerne ifølge Illustreret Videnskab nemlig ned og giver kroppen besked på at falde i søvn. 

Mange tror fejlagtigt, at trætheden skyldes den fysiske aktivitet, og selvom det måske spiller en lille rolle, så skyldes det faktisk hovedsagligt et signalstof kaldet prolaktin, som frigives i mænds hjerner, når de får en orgasme. 

Når mænd får en udløsning bliver de "overrumplet" af signalstoffet såsom dopamin, serotonin, oxytocin, vasopressin og prolaktin, som alle belønner hjernen med "følelser af eufori og tilfredsstillelse."

En belønning som vi er designet til at opleve, fordi det skal være rart at få en udløsning, fordi det sikrer artens overlevelse. 

Signalstofferne stimulerer dog også døsighed. 

Det er særligt prolaktin, som oftest ses i hjernen, mens vi sover, der stimulerer døsighed.

Hormonet er altså den primære årsag til, at mange mænd bliver trætte, dovne og døsige, når de har fået en udløsning. 

Årsagen til at trætheden hos mange er langt større efter sex end efter onani er, at niveauerne af prolaktin er fire gange højere efter samleje-udløsning end efter onani-udløsning. 

Det skyldes også, at oxytocin og vasopressin, som "stimulerer seksuel ophidselse og skaber følelser af intimitet og forbundethed med sin partner" og derfor især udløses ved samleje, "er delvist ansvarlige for søvnige mænd."

Disse signalstoffer er nemlig designet til at dæmpe ens følelse af stress og gøre mænd afslappede og fremskynde søvn. 

Ydermere viser hjernescanninger, at orgasmer lukker ned for hjerneområdet amygdala, som er forbundet med frygt og angst, hvilket gør, at man helt naturligt slapper mere af og bliver mere døsig. 

Det er altså helt naturligt, at mænd bliver afslappede og døsige af at få en udløsning, og der er ikke langt fra at være døsig til at falde i søvn.

Læs også

Phillip Faber om ny hæder: "Jeg er så utrolig glad og stolt"

 

 

Dagens Gossip