33-årig mand køber stol på Facebook for 350 kroner: Så finder han ud af, hvad den virkelig er værd

09/06/2023 16:54

Nicolai Busekist

Viralt
Foto: TikTok
Foto: TikTok
En 33-årig mand købte, hvad der viste sig at være en helt særlig stol, for kun 350 kroner. Den blev solgt videre for et langt højere beløb.

Mest læste i dag

Justin Miller er en 33-årige mand fra Los Angeles, der fik øje på en særlig stol på Facebook Marketplace. Han besluttede sig for at købe stolen, som er designet af danske Frits Henningsen. Han betaler 50 dollars (ca. 350 kr.) for den.

"Jeg laver indhold om indretning til de sociale medier, så jeg bruger meget tid på Facebook, hvor jeg finder genstande til mine projekter," siger han til Newsweek

"Når jeg finder noget, der ser ud til at være unikt og godt lavet, slår jeg det op på nettet for at lære mere om det." 

"Da jeg så stolen første gang, elskede jeg farven på læder. Og jeg syntes, den havde en virkelig interessant form, så jeg ville lære mere om den." 

Foto: TikTok

Det viste sig at være en god idé, for efter købet fik han solgt den på en auktion til 85.000 dollars, hvilket svarer til godt og vel 590.000 kroner. Det fortæller han om i en video på TikTok, hvor han også viser auktionen fra Sotheby's. 

"De fleste gebyrer til Sotheby's skal betales af køber, så 'hammerlagsprisen' for stolen var 85.000 dollars. Men sælgeren skulle betale yderligere 22.000 dollars i gebyrer. Så den endelige salgspris blev lige under 108.000 dollars," siger Justin. 

Foto: TikTok

Han fortæller også, at han var opmærksom på, at det var 'muligt', at stolen kunne være mange penge værd. Alligevel forventede han ikke, at den ville blive solgt for så høj en pris. 

"Selvfølgelig ville jeg være taknemmelig for, hvad end den blev solgt for. Men jeg havde sagt til mig selv, at hvis den blev solgt for mindst 40.000 dollars, ville jeg blive overlykkelig," siger han. 

Stolen er et 'sjældent og vigtigt eksempel' på Henningsens arbejde, lyder det fra Sotheby's. Han var kendt for sit 'enestående håndværk og innovative tilgang til at skabe smukke møbler'. 

Stolen menes at være en ud af blot 50 stole, der nogensinde er blevet produceret. Derfor er der uden tvivl tale om en meget sjælden stol. 

"Jeg tror, at han lavede disse stole gennem hele sin karriere, men lavede kun omkring 50 af dem. Så jeg kender ikke det præcise år, den blev lavet, men den blev designet i 1935," siger Justin. 

Han fortæller også, at han besluttede sig for at sælge den, da han 'ikke er et sted i sit liv', hvor han har 'brug for en stol til 100.000 dollars'.