5-årig autistisk dreng var bange for at gå ud: Ikonisk julefilm ændrede alt for ham

Skrevet af Nicolai Steinicke

22/11/2023
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Komedien Elf var en øjeblikkelig billetsucces, da den udkom i 2003. Men for fem-årige James har filmen betydet ekstra: Buddy, som er hovedpersonen i Elf, har lært James at håndtere ting, der tidligere har skræmt ham.

Mest læste i dag

- Det har været en "game changer" for min 5-årige søn, James, som har autisme, fortæller hans mor Laura til Insider.

Frygt for overstimulerede miljøer

Før frygtede James overfyldte offentlige rum med høj larm. Indkøbscentret var et mareridt for den lille dreng.

- Det er ikke usædvanligt for mennesker med autisme, da overstimulerende miljøer kan udløse store reaktioner og problemadfærd, siger James' mor.

En dag besluttede han, at han ikke ville gå på restauranter eller købmandsforretninger længere. Han fandt sådanne steder uforudsigelige og overvældende.En slægtning insisterede på, at hun alligevel tog dem med til indkøbscenteret.

- James begyndte at skrige ved synet af en rulletrappe i Macy's. Han var forvirret over at se bevægelige trapper og var allerede blevet ulykkelig på grund af lysstofrørene, fortæller moderen.

Ønskede at genskabe alle de ting, Buddy gjorde

Men efter at James og hans mor så julefilmen "Elf", ændrede det sig fuldstændig for den lille dreng.

- Min søn elskede filmen og ville gerne genskabe scener, forklarer hun.

I filmen forlader Buddy Nordpolen og tager til New York på jagt efter sin biologiske far. Da han kommer til byen, stopper han ved Gimbel's, som er et stormagasin, ikke ulig Macy's, som indtil da havde været alt andet end James' favorit.

- James elskede disse scener og besluttede at lave scenerne selv, hver gang han så dem: Han rullede med Buddy på skærmen, lod som om han klippede med en saks, mens Buddy forbereder papirsnefnug, og mimede julelys rundt om en søjle. Det hjalp ham med at overvinde sin frygt, forklarer hans mor.

Fik selvtillid og eventyrlyst, hvor han tidligere havde været bange

Efter at de havde set "Elf" flere gange, tænkte hendes mor, at James måske ville blive lidt mere begejstret, hvis de gik i indkøbscenteret igen - og hun havde ret.

- Vi gik ind i Macy's, og jeg pegede på rulletrappen, som plejede at skræmme ham. Jeg forklarede, at vi skulle køre op ligesom alfen Buddy gjorde. James rystede lidt, da han skulle til at fortsætte. Han var lidt bekymret, ligesom Buddy. Men denne gang var det en positiv oplevelse, og han ville gerne tage rulletrappen igen og igen, fortæller Laura.

Varmen, glæden og smukke natur af Ferrells karakter "Buddy" inspirerede James, hvilket gav drengen selvtillid og eventyr, hvor han tidligere havde været meget tilbageholdende.