Forældre er pressede: Halvdelen af danske børn bliver sendt syge i børnehave

25/01/2017 09:45

Nils Würtzenfeld

Viralt
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Over halvdelen af alle børn har prøvet at komme syg i børnehave. Det viser en ny undersøgelse fra Børnerådet. Det skyldes blandt andet, at vi lever alt for stressede familieliv, lyder det.

Mest læste i dag

Det er vinter og dermed højsæson for sygdomme i omløb.

Især i børneinstitutioner er man for tiden plaget af feber, løbende snotnæser og hoste, men nu viser en undersøgelse fra Børnerådet, at vi som forældre ofte selv bærer en stor del af skylden for, at landets børnehaver i øjeblikket døjer med sygdomsramte børn.

I undersøgelsen, der er foretaget blandt børn fra 4-6 år, svarer 56 procent af de adspurgte børn nemlig, at de har prøvet at blive sendt syg i børnehave.

Hvert 10. barn har endda prøvet det mange gange.

Ifølge Børnerådet skyldes udviklingen, at alt for mange familier i Danmark lever en travlt og tempofyldt hverdag, hvor forældrenes arbejde ofte kommer i karambolage med deres børns sygdom.

Men ifølge Børnerådets formand Per Larsen er dette ikke fair.

- Det er helt urimeligt, at det er så udbredt at sende syge børn i institution. Vi bliver nødt til at skabe nogle rammer, der gør, at børn kan få lov til at være syge, uden at familierne skal opleve det som et kæmpe pres, lyder det fra Per Larsen, der i grad savner bedre muligheder for at forældre kan blive hjemme med deres syge børn.

- Jeg efterlyser en langt mere aktiv familiepolitik i Danmark, så forældre kan tage de sygedage, som barnet har behov for, siger han.

Formålet med Børnerådets nye undersøgelse er at tage temperaturen på børnehavebørns oplevelse af balancen mellem familie- og arbejdsliv.

I undersøgelsen tegner børnene blandt andet et billede af forældre, der gerne tager en fridag, leger og laver mad sammen med dem, men omvendt fylder forældrenes travlhed og arbejde massivt i børnenes fortællinger om hverdagen.

Særligt når børnene er syge, kniber det for forældrene med at få enderne til at nå sammen.

43 procent af børnene fortæller, at deres forældre har ’rigtig meget travlt’, og hver tredje fortæller, at deres forældre ikke har god tid til at være sammen med dem.

Det gør typisk børnene kede af det, forvirrede eller bekymrede.

Selvom begge forældre som oftest har arbejde, så svarer 67 procent af børnene i undersøgelsen, at det oftest er mor, der passer dem, når de er syge. Dermed lever de traditionelle kønsrollemønstre på nogle områder i bedste velgående.

Kun 17 procent svarer, at far oftest passer dem.

- Det er opsigtsvækkende, at fordelingen stadig er så skæv. Danske fædre holder den korteste barsel i norden, og jeg tror, det er et af de steder, vi skal starte med ændringer. Vi ved fra vores nordiske naboer, at når fædre tager længere barsel, så bliver det også mere almindeligt og acceptabelt, at fædre tager sygedage og drager omsorg i hverdagen på lige fod med mødre, lyder det fra Per Larsen.