Forsker: Problemer i parforholdet er altid mandens skyld

Nils Würtzenfeld

388 uger siden

|

08/02/2017
En kærlighedsforsker mener nu at have svaret på et spørgsmål, der har drevet par til vanvid i årtusinder.

Dagens topnyheder

At placere skyld i et forhold har gennem årerne fået bølgerne til at gå afsindig højt i mange hjem.

Det genstridige spørgsmål har helt sikkert adskillige skænderier, tårer og forliste forhold på samvittigheden, men nu mener en amerikanske kærlighedsforsker at kunne fastslå svaret en gang for alle.

Forskerens navn er John Gottmann, og han har åbenbart ikke tænkt sig at score billige point på sit køns vegne, før ifølge Gottmann er det altid mandens skyld, hvis et forhold går skævt.

Siden 1970’erne har John Gottmann beskæftiget sig med emnet og har udgivet en lang række bøger om parforhold og ægteskab. I løbet af de fire årtier har han dog også forsøgt at nå til bunds i spørgsmålet om skyld mellem mand og kvinde.

Det endelige svar offentliggør han nu i sin nye bog ’Kvinder vil have det, mænd har’, hvor han som sagt slår fast, at det ikke bare er mandens skyld, men mere konkret mandens handlinger, der afgør, hvorvidt et parforhold kan fungere eller ej.

John Gottmann er flere gange blevet omtalt som samlivsforskningens far, og hans forskning har blandt andet bestået i at observere par i et laboratorium, der minder lidt om et ’Big Brother’-hus. Parrene skulle opholde sig i laboratoriet i op til 72 timer, mens John Gottmann observerede deres gøren og laden.

Og det er via indsigt fra sine tre årtier lange studier, at han nu tør konkludere, at manden bærer skylden for problemer i et parforhold.

- Meget af udviklingen i et forhold handler om, hvordan manden møder kvinden. Er han pålidelig? Kan hun føle sig sikker på, at han er der for hende? Hører han efter, er han opmærksom, engageret og til stede i forholdet – eller tager han afstand? Lyder en del af forklaringen fra John Gottmann.

Den amerikanske kærlighedsdoktor forklarer også, at kvinder i høj grad ønsker tryghed og bekræftelse i et parforhold, 

- Det handler først og fremmest om tryghed og bekræftelse. At han er der for hende og beskytter hende. Det handler også om at accepterer og anerkende hendes følelser og behov, lyder det.

Dermed er det altafgørende, at manden opfylder disse behov. Gør han ikke det, opstår problemer i forholdet, og dermed står manden altså ene og alene med ansvaret for forholdets ve og vel, mener Gottmann.

- Hvis en kvinde for eksempel er ked af det, vil mænd ofte trøste og forsøge at løse problemet. Men det, kvinder ofte har behov for, er, at der er nogen, der lytter og bekymrer sig. Dét at kunne se kvinden og læse hendes behov, er det vigtigste hos en mand, siger John Gottmann, 
Han erkender, at mænd har de samme behov for tryghed og omsorg som kvinder, men alligevel understreger han, at manden bærer skylden på sine skuldre.