Gymnasielærer til forældre: Gider I lige opdrage jeres børn?

Skrevet af Sol Stoffregen

27/09/2016
Foto: Polfoto arkiv 2013
Foto: Polfoto arkiv 2013
Grænsen er nået for gymnasielæreren Sonja Poulsen, der dagligt skal lære uopdragne unge mennesker at begå sig i stedet for at undervise dem.

Mest læste i dag

Affald i klasselokalet, fødder på bordene, spil og sms på mobiltelefoner, uro, utallige toiletbesøg, manglende skriftlige afleveringer, provokerende opførsel og så videre.

Gymnasielæren fra Esbjerg, Sonja Poulsen, ville ønske, at hverdagen var en anden i hendes klasser, hvor en stor del af undervisningstiden går med meget andet end faglighed. Derfor har hun skrevet et opråb til landets forældre i form af et læserbrev til avisen JydskeVestkysten

- Jeg underviser 1. års klasser og har 20 års erfaring. 28-29 unge mennesker i hver klasse, som kommer lige hjemme fra mor og far. Den tvungne folkeskole er slut, og de unge mennesker har for første gang selv valgt, hvor de ønsker at møde hver morgen. Eller måske har mor og far valgt for dem, skriver gymnasielæreren, der underviser i kemi, i læserbrevet.

Helt basale ting, som det forventes, at børn i folkeskolens mindste klasser kan, oplever Sonja Poulsen er et problem i klasselokalerne på Rybners Tekniske Gymnasium i Esbjerg, selvom hendes elever er væsentlig ældre.

Sonja Poulsen ville så gerne undervise, men manglende opdragelse fra forældrenes side spænder ben for hendes planer. Foto: Privat.

- Det helt elementære som at skabe ro i klassen, få eleverne til at sætte sig ned på en stol, når timen starter, og bede dem om at få fundet relevant materiale frem til timen. Derudover selvfølgelig stoppe spil, Facebook, musik og andet irrelevant for undervisningen. Ja - kære forældre - det er faktisk nødvendigt, da jeres børn ikke er læringsparate, når timen starter, skriver Sonja Poulsen.

Også provokerende opførsel og ukoncentrerede elever tager meget af tiden fra den egentlige undervisning. 

- En elev vil gerne diskutere sine rettigheder og FN's konventioner med mig i forhold til at hente vand midt i timen. Hvilket eleven i øvrigt har fået lov til….Et par håndfulde elever sidder åbenlyst og laver alt muligt andet på deres computer, og de kan selvfølgelig efterfølgende ikke finde ud at løse opgaverne.

- Elever, som ikke kan forstå fælles beskeder, skal jeg enkeltvis kigge dybt i øjnene og gentage beskeder til. Midt i timen må jeg tænde af over for en elev, som efter gentagne henstillinger bliver ved med at forstyrre, skriver Sonja Poulsen.

Det er Sonja Poulsens håb, at hun en dag i den nærmeste fremtid, kan få lov til at gøre sin pligt som gymnasielærer - nemlig at gøre den enkelte elev så dygtig som mulig i en reformtid med masser af udfordringer. Men det kræver en aktiv indsats fra forældrene, understreger den trætte gymnasielærer med følgende bøn til landets forældre:

- Kære forældre - gider I opdrage jeres børn, så jeg kan bruge tiden på at lære jeres børn noget fagligt?, afslutter Sonja Poulsen læserbrevet.