Lægerne troede at drengen havde rørt ved en giftig plante: Så begyndte hans hud at skalle af

Skrevet af Nicolai Steinicke

30/09/2022
Foto: Privat
Foto: Privat
D.21 februar er en dag som sidder meget dybt i Mandy Smith. Hun blev bedt om at hente sin søn, Zachary, fra skolen, da han fik det dårligt.

Dagens topnyheder

Mandy bemærkede med det samme, at der var noget alvorligt galt. Sønnen var meget syg. Han kløede sig på benene og i øjnene. Han sagde selv, at han havde rørt ved en giftig efeu.

Dagen efter var hele Zacharys krop dækket af udslæt. Han begyndte at få feber, og Mandy begyndte at blive bekymret. Hun tog på hospitalet med drengen, men lægerne kunne ikke finde ud af hvad der var galt.

I første omgang, troede lægerne at det var en infektion, men medicinen virkede ikke.

Timerne gik, og Zacharys tilstand blev forværret. Øjnene var røde og læberne begyndte at revne. Det var der at en sygeplejerske blev mistænksom. Kunne det være Stevens-Johnsons syndrom?

Dette er en meget sjælden og farlig sygdom, som primært angriber huden. Det starter med influenza lignende symptomer, men sygdommen kan hurtigt udvikle sig til døden.

Mistanken om Stevens-Johnsons syndrom blev hurtigt bekræftet. Zachary var hårdt ramt.

Ofte kan syndromet fremkaldes som en allergisk reaktion på medicin. Zacharys mor er overbevist om, at hendes søns syndrom blev udløst af nogle hovedpinetabletter, han fik et par dage inden.

Foto: Privat

Zachary var meget tæt på at dø. Huden begyndte at blive til blærer, og derefter begyndte den at falde af. 90 procent af al hans hud var påvirket, lungerne blev også påvirket.

Lægerne lagde Zachary i kunstig koma, for at fjerne det øverste lag af hans hud. De pakkede hans hud ind i ‘kunstig hud’, så hans krop kunne begynde at danne ny hud. På det tidspunkt, var det meget usikkert, om drengen ville overleve.

Zachary forblev i koma i en måned. Kroppen startede processen med at danne ny hud. Mirakuløst nok er han nu fuldstændig rask, uden permanent skade.

Billedet af Zacharys tilstand, da den var værst, kan være for voldsomt for nogen, derfor har vi det ikke i artiklen. Men det kan ses her, hos Sosialnytt.