Mand beholder kæmpe sten, da han tror det er guld: Viser sig at være langt mere værd

Foto: Museum Victoria

En mand fandt, hvad han troede var en stor klump guld. Det viste sig at være noget, der var meget mere værd.

I 2015 gik David Hole rundt i Maryborough Regional Park nær Melbourne i Australia.

Han havde en metaldetektor med sig, og pludselig stødte han på noget udover det sædvanlige. Han fandt en tung, rødlig sten, der lå i noget gult ler.

Læs også

1-årig bliver kidnappet: 31 år senere ringer politiet og afslører sandheden

Han tog den med hjem og forsøgte at åbne den, da han var sikker på, at der var en klump guld inde i den. Maryborough ligger nemlig i Goldfields-regionen, hvor den australske guldfeber toppede i det 19. århundrede.

Han forsøgte at åbne den med både en stensav, en vinkelsliber og en boremaskine - han forsøgte endda at overhælde den med syre. Ikke engang med en forhammer kunne han dog knække den.

Det skyldtes, at det han så ivrigt forsøgte at åbne, ikke var en klump guld. Det fandt han dog først ud af flere år senere, hvor han fandt ud af, at det var en sjældent meteorit.

"Den havde et skulpturelt, fordybende udseende," fortæller geolog Dermot Henry til The Sydney Morning Herald.

"Det dannes, når de kommer gennem atmosfæren. De smelter på ydersiden, og atmosfæren former dem."

David Hole, der ikke kunne få 'stenen' åbnet, var meget fascineret af sit fund, og valgte at tage det med til Melbourne Museum, for at få den identificeret.

Foto: Melbourne Museum

"Jeg har set på en masse sten, som folk tror er meteoritter," fortæller Dermot Henry til Channel 10 News.

Efter 37 års arbejde på museet, har han undersøgt tusindvis af sten, men kun to af dem viste sig at være rigtige meteoritter. David Holes 'sten' var en af dem.

"Hvis du så en sten på Jorden som denne, og du samlede den op, burde den ikke være så tung," lød det fra en anden Melbourne Museum-geolog Bill Birch til The Sydney Morning Herald.

Forskere har offentliggjort en videnskabelig artikel, som beskriver den 4,6 milliarder år gamle meteorit, der har fået navnet Maryborough efter byen i nærheden af, hvor den blev fundet.

Meteoritten vejer 17 kg, og efter at forskerne fik skåret en lille skive af, fandt de ud af, at dens sammensætning har en høj procentdel af jern.

Foto: Melbourne Museum

"Meteoritter giver den billigste form for udforskning af rummet. De transporterer os tilbage i tiden, og giver fingerpeg om vores solsystems alder, dannelse og kemi (inklusive Jorden," siger Henry.

"Nogle giver et glimt af vores planets dybe indre. I nogle meteoritter er der 'stjernestøv', der er endnu ældre end vores solsystem, hvilket viser os, hvordan stjerner dannes og udvikler sig for at skabe elementer i det periodiske system."

"Andre sjældne meteoritter indeholder organiske molekyler såsom aminosyrer: livets byggesten."

Selvom forskerne endnu ikke ved, hvor meteoritten kommer fra, og hvor længe den har været på Jorden, har de nogle gæt.

"Denne meteorit kommer højst sandsynligt fra asteroidebæltet mellem Mars og Jupiter, og den er blevet skubbet ud derfra af nogle asteroider, der er smadret ind i hinanden, og en dag er smadret ind i Jorden," fortæller Henry til Channel 10 News.

Dateringen af kulstoffet tyder på, at den har været på Jorden i mellem 100 og 1.000 år. Der har været en række observationer af meteoritter mellem 1889 og 1951, hvor den kunne være ankommet til Jorden.

Læs også

God nyhed til 160.000 danskere

 

 

Dagens Gossip