Ny forskning slår fast: Det er umuligt at give din baby for meget opmærksomhed

Nils Würtzenfeld

393 uger siden

|

04/01/2017
Viralt
Foto: Shutterstock/ Oksana Kuzmina
Foto: Shutterstock/ Oksana Kuzmina
Et studie har kigget på, hvad der sker, når du har ekstra meget nærkontakt med dit spædbarn.

Dagens topnyheder

Kan man give sit spædbarn for meget opmærksomhed, omsorg og nærkontakt?

Det er et spørgsmål som ofte stilles – både til og af nybagte mødre.

Diskussionen om hvorvidt (for) meget moderbinding er godt eller skidt, møder både opbakning og modstand, da mange har en holdning til mødre, der er i ekstra meget kontakt med deres børn. Det skriver Scarymommy.com.

- Lægger du aldrig den baby fra dig? Har den ikke brug for ro? Lad den ikke blive alt for afhængig af dig! Det er bare nogle at de reaktioner der møder de mødre, der ofte beskyldes for at være over-opmærksomme på deres børn.

Nu viser et studie i tidsskriftet ’Pediatrics’ imidlertid, at det nærmest ikke er muligt at give dit spædbarn for meget opmærksomhed.

Studiet har kigget på effekten ved mor og spædbarns hud-mod-hud-kontakt – ikke bare den øjeblikkelige effekt, men også effekten på lang sigt, og hvordan kontakten vil påvirke børnene mange år ud i fremtiden.

Resultatet af studiet viser blandt andet, at de spædbørn, som modtog meget hud-mod-hud kontakt efter fødslen, havde en højere IQ end børn, der har manglet den samme kontakt.

Man har sågar draget paralleller mellem hud-mod-hud-omsorg og så
gode jobs og høje lønninger. 

Kontakten har også vist sig at have indvirke på, at børnene vokser op og har mindre tilbøjelighed til hyperaktivitet og aggression i skolen.

I studiet fastslår man også, at hud-mod-hud-kontakt efter fødslen er afgørende, men at en tæt fysisk forbindelse mellem barnet og forældrene har positive følger for resten af barnets udvikling.

Et tidligere studie fra samme tidsskrift har også fastslået, at bare det at holde og gå rundt med sit barn kan have store positive fordele.

At bære sit barn ofte kan blandt andet betyde, at det har lettere ved at fordøje mad, blive mindre kræsent samt at det mindsker kolik-symptomer.

Derfor er konklusionen hos ’Pediatrics’ altså, at man ikke kan give sin baby for meget opmærksomhed eller omsorg.