Psykolog afslører: Derfor skændes du med din partner i IKEA

Skrevet af Henrik R

47 uger siden

|

05/07/2023
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Mange par har oplevet at komme op og toppes i IKEA. Men det findes der en god forklaring på, lyder det fra psykolog.

Dagens topnyheder

Uanset om man er ung eller gammel, mand eller kvinde og rig eller fattig, så har man været der mindst én gang i sit liv. 

Alle har besøgt møbelmekkaet IKEA, hvad enten man skal indrette et helt sommerhus eller blot købe en enkelt natlampe. 

Og for mange unge par, der skal flytte sammen for første gang, så kan IKEA også være et meget udfordrende bekendtskab, hvor man kan komme op og skændes over indretningen derhjemme.

Men der er der faktisk en meget god grund til at en tur i IKEA skaber kurrer i parforholdet, lyder det fra den britiske psykolog Gorkan Ahmetoglu, der er professor i adfærdspsykologi ved University College i London, skriver Vice.com. 

Det viser sig nemlig, at den udløsende faktor for skænderier mellem par er IKEA selv, der med sine opsatte rum skaber nogle simple forestillinger om hvilke genstande, som man gerne vil eje og bruge.

"IKEA gør det, at de viser dig, hvordan du kan bruge deres produkter. Jo nemmere det er at se dig selv anvende et produkt, desto mere sandsyligt er det, at du vil købe det - det kaldes tillægelighed," siger Gorkan Ahmetoglu. De opsatte køkkener eller stuer gør at folk føler sig for meget hjemme, og så kommer skænderierne. 

"Disse påvirkninger af udstillingsrummene sker helt underbevidst og selvom vi ved, at vi bliver manipuleret, kan vi ikke modstå, fordi hjernen ikke kan bearbejde alting ordentligt," siger Gorkan Ahmetoglu til Vice.com.  

Det bakkes op af den britiske psykolog Suky Macpherson, der mener, at kæresteparene kommer til at føle sig så meget hjemme, at deres oplevelse af IKEAs varer bliver et dybere personligt spørgsmål. 

Hvis et par for eksempel diskuterer om en lampe skal være i kobber eller stål, så kan det blive et spørgsmål om, hvilken smag man hver især har og dermed også om en har dårlig eller god smag.

"At have forskellig smag indebærer kompromisser. Vil man slippe for at skænderier, så skal man bruge den gamle regel om at give og tage. Desværre er selvoptagede mennesker og narcissister meget dårlige til det," siger Suky Macpherson. 

Der findes dog et simpelt trick, hvis man kommer op og skændes om indkøbene i møbelbutikken. Foto: Shutterstock IKEA

Det kan også være tilfælde, hvor parrene spørger hinanden kritisk om et produkt, de skal finde hvorefter den ene part generaliserer deres samtale. 

Det sker typisk med spørgsmålet:
‘Hvorfor skal du altid være så sur?’ Hvorfor kritiserer du mig altid?’ Hvorfor skal du altid stille så mange spørgsmål?’

Her er der særligt et ord, der straks får blodtrykket til at stige.

- ‘Altid’ er aldrig et godt ord at bruge, når man argumenterer. Det viser, at der findes en kamp om magt i det her forhold, hvor man hver især synes, at den anden har mere at skulle have sagt i forholdet, siger Suky Macpherson. Faktisk så findes der en metode, hvor kærestepar og ægtefolk helt undgår at komme i problemer, og løsningen er simpel. 

- Par, som tager i IKEA, skal lave en indkøbsliste hjemmefra, som de begge er tilfredse med og så skal de holde sig stramt til listen uden afvigelser, siger Suky Macpherson til Vice.com.    

Kvinde troede ikke sin egne øjne, da hun kiggede sin hund i øret