Virksomhed smider 12.000 tons appelsinskræller ud på en mark: 16 år senere overrasker resultatet alle

Skrevet af Sarah S

25/02/2024
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
De 12.000 tons appelsinskræller har forvandlet alt.

Mest læste i dag

Verden over brændes skove af, for at give plads til andre industrier, som eksempelvis palmeolieindustrien. 

Samtidig forsøger mange at passe bedre på naturen og klimaet. Herunder blandt Daniel Janzen og Winnie Hallwachs fra Princeton University. I slutningen af 1990'erne lavede de en helt særlig aftale, som i dag har givet et helt fantastisk resultat. 

De indgik dengang en aftale med en costaricansk appelsinjuice producent. Parret fik overbevist virksomheden om, at de skulle donere noget af deres jord, som endnu ikke var helt ryddet, til et fredet område. I stedet kunne appelsinjuice producenten nu bruge jorden som losseplads for de mange tons appelsinskræller, de smed ud hvert år. 

Du kan se det utrolige resultat i Facebook-opslaget i bunden af artiklen.

Vanvittigt resultat

Derfor endte intet mindre end 12.000 tons appelsinskræller på jordstykket. Det gav et helt unikt resultat. 16 år senere er der nemlig kommet et overraskende resultat. 

Daniel og Winnie placerede for 16 år siden et skilt på jorden, så de altid kunne kende området. Da de kom tilbage 16 år senere, kunne de ikke finde skiltet. Det var blevet væk i en vild grøn bevoksning. 

Området var fuldstændig forandret. 

Gennem de 16 år havde området forvandlet sig til et frodigt, grønt og tæt bevokset område. Der var desuden flyttet mange nye dyrearter ind.

Eksperimentet har inspireret de to til at sætte flere af sådanne projekter i gang, for at passe på naturen og klimaet. 

Herunder kan du se den utrolige udvikling i området.