Hvordan bliver jeg sygeplejerske?

Skrevet af webmaster

02/05/2018
Hvordan bliver jeg sygeplejerske
Sådan bliver man sygeplejerske
Hvis du kan holde hovedet koldt og hjertet varmt og ikke er bange for blod og syge mennesker, så er uddannelsen som sygeplejerske, eller formelt som professionsbachelor i sygepleje måske en mulighed, du bør overveje.

Dagens topnyheder

Læs videre og find ud af, hvordan du bliver sygeplejerske, hvad uddannelsen indebærer og hvilke muligheder uddannelsen giver adgang til.

Hvordan bliver man sygeplejerske?

Du kan søge ind på uddannelsen til sygeplejerske med følgende kvalifikationer i bagagen:

Adgangskrav: 

  • Gymnasial uddannelse med det rette karaktergennemsnit (stx, hf, hhx, htx eller eux) eller særligt hf-forløb for fremmedsprogede (GIF)

eller 

  • Social- og Sundhedsuddannelsen trin 2 eller redder (speciale: ambulanceassistent) samt dansk C, naturfag C og engelsk D 

eller 

  • 4 enkeltfag samt 9 måneders erhvervserfaring 

Du søger om optagelse på Optagelse.dk og når du er færdiguddannet, så har du en professions-bachelor i sygepleje.

Hvad indebærer uddannelsen som sygeplejerske?

Uddannelsen til sygeplejerske tager 3 ½ år og foregår dels på en professionshøjskole og dels i praktikforløb på offentlige sygehuse, i social- og sundhedsvæsenet (for eksempel i hjemmeplejen),  inden for psykiatrien og inden for sundhedsplejen. 

I dine praktikperioder kommer du til at stifte bekendtskab med mange forskellige arbejdsområder og mennesker med mange forskellige behov for sygepleje, da du skal omkring børn, barsel, kirurgi, medicin, ældre, hjemmesygepleje og psykiatri.

Det er også i praktikperioderne, at du får erfaring med at tale med mennesker i vanskelige situa-tioner, udføre tekniske procedurer, planlægge din egen tid, vurdere og begrunde dine handlinger, samarbejde på tværs af faggrænser, vejlede patienter om sundhed samt udvikle en professionel holdning og adfærd.

Sygeplejerskeuddannelsen er bygget op over 7 semestre med hvert deres selvstændige tema, der dækker 4 forskellige fagområder:

De sundhedsvidenskabelige fag omfatter: Sygepleje, sygdomslære, farmakologi, forskningsmeto-dologi, folkesundhed, ernæringslære, ergonomi og sundhedspædagogik 

De naturvidenskabelige fag omfatter: Anatomi, fysiologi, biokemi og mikrobiologi 

De humanistiske fag omfatter: Pædagogik, kommunikation, psykologi, etik, filosofi og religion 

De samfundsvidenskabelige fag omfatter: Organisation, ledelse, jura og sociologi 

I alle semestre berøres to væsentlige aspekter af sygeplejefaget; nemlig curologi, der er læren om at udøve sygepleje og patientologi, der, som navnet antyder, er læren om at være patient.

I begyndelsen af studiet kommer du til at beskæftige dig med kropspleje, hvilket handler om omsorg, hygiejne, kroppens naturlige funktioner samt blufærdighed. Kropspleje handler også om at fremme sundhed, forebyggelse af komplikationer samt kommunikation. 

Du kommer også til at arbejde med fænomener som smerte, angst, død, sorg og håb. Og at forholde dig til sygeplejerskens rolle i forhold til patienter og pårørende.

Hvad indebærer jobbet som sygeplejerske?

De fleste nyuddannede sygeplejersker arbejder på et sygehus, men jobbene på det samme sygehus kan være vidt forskellige, afhængig af om du er på en børneafdeling, en medicinsk afdeling, på skadestuen eller på intensivafdelingen o.s.v. Men dine jobmuligheder er ikke begrænset til regionale sygehuse. 

LÆS OGSÅ: Sygeplejerske løn

Du kan arbejde inden for følgende områder:

Regioner: Sygehuse, alarmcentralen, hospice (hvor uhelbredeligt syge og døende mennesker mod-tager lindrende pleje og behandling) eller indenfor psykiatrien

Kommuner: Bosteder, hjemmesygeplejen, handicapområdet (dag- og døgninstitutioner), sundhedsplejerske i sundhedsplejen (kræver specialuddannelse på 1 ½ år), forebyggelsescentre, plejehjem, sundhedscentre og sygeplejeklinikker.

Staten: Universiter (undervisnings- og forskningsstillinger), Professionshøjskoler og SOSU-skoler (undervisning), Fængselsvæsnet, Forsvaret, Sundhedsministeriet eller Sundhedsstyrelsen 

Den private sektor: almen lægepraksis, speciallægepraksis, klinikker, privathospitaler, humanitære hjælpeorganisationer (for eksempel Læger uden Grænser) og medicinalindustrien.

Du kan også arbejde i udlandet, hvor der findes specielle arbejsaftaler i de nordiske lande samt i EU. En del sygeplejersker arbejder også i Canada, USA  eller Australien. 

Fordele og ulemper

På Minussiden

  • Alt efter hvor du kommer til at arbejde klager mange sygeplejersker over, at de er utrolig stressede – især på akutte afdelinger, og har for lidt tid til nærkontakt med patienterne.
  • Næsten lige meget hvor du er ansat, så vil du få nattevagter og aftenvagter, hvilket kan være svært at kombinere med små børn og et familieliv. 

På Plussiden

  • Hverdagen er dejlig uforudsigelig, Du ved aldrig aldrig på forhånd, hvad der sker i morgen, hvor travlt der bliver eller hvilken nye patienter, der kommer ind. 
  • I 2015 var ledigheden nede på 0,54 procent blandt sygeplejersker og det forudses, at der bliver stor mangel på samme i de kommende år.
  • Der er så mange muligheder indenfor dette fag, også for at specialisere sig og bygge ovenpå.
  • Du kommer tæt på livets begyndelse og livets afslutning, hvilket kan være utrolig livsbekræftende og intenst.