Afsløring: McDonalds ændrer datoer og bruger gamle råvarer

Skrevet af Michael Lauritsen

23/04/2014

Dagens topnyheder

Når du tager en bid af en burger fra McDonalds, så kan du ikke være sikker på, den er fremsillet af friske råvarer. 

Flere af restaurantkædens nuværende og tidligere medarbejdere afslører, at de får eller har fået ordre på at bruge gamle råvarer i burgerne, skriver MetroXpress.

- Når først man ser, hvad der foregår ude bagved - i køkkenet, så spiser man aldrig på McDonald's. Aldrig. Aldrig nogensinde, siger en tidligere medarbejder fra McDonald's filial i Frederiksund til MetroXpress.

Hun har for nylig sagt sit job op. Årsagen er, at McDonald's i Danmark det seneste år har indført, hvad hun betegner som et 'sygeligt og sundhedsfarligt fokus på at minimere madspild.'

SE OGSÅ: Topløs kvinde smadrer en McDonalds

Den tidligere medarbejder fortæller også, at råvarer som bacon, brød, salat, løg og tomat kun bliver smidt ud, hvis det er åbenlyst råddent eller ildelugtende.

Desuden var en gruppe særligt betroede medarbejdere instrueret i at snyde Fødevarestyrelsens tilsynsførende. Formålet var at minimere spild og få ros af McDonald's hovedkontor, fortæller hun.

Oplysningerne bekræftes af to nuværende ansatte i restauranten.

- Eksempelvis salat og løg bruger man flere dage efter, det skulle være smidt ud. Man gør det, fordi chefen siger, man skal. Det er ret ulækkert, og det, der også sker er, at datomærker udskiftes i strid med reglerne. For tænk nu, hvis fødevarekontrollen kom og så, at vi brugte gamle råvarer. Folk ville ikke spise her, hvis de vidste, hvad der foregik, siger en af dem til MetroXpress.

Følg Dagens.dk på Facebook - Altid gratis nyheder og underholdning

Tre af kædens medarbejdere på Hovedbanegården i København genkender billedet.

De fortæller, at der eksempelvis den 1. januar i år blev serveret burgere i brød, der var flere dage for gammelt.

Fødevareekspert Orla Zinck er rystet over medarbejdernes udsagn om, at der bliver brugt gammel mad.

- Det her er ulækkert, ulovligt og udtryk for en elendig forretningsmoral. Det er ikke godt for en kæde, der hævder at have perfekt styr på lagerstyring og egenkontrol, siger han til MetroXpress.

Førevarestyrelsen oplyser til avisen, at det strider mod reglerne at anvende fødevarer, hvor holdbarheden er udløbet, hvis man ikke har lavet en faglig vurdering – i overensstemmelse med i virksomhedens risikovurdering og egenkontrolprocedurer – hvor den faglige vurdering er, at de godt kan anvendes.