Forslag fra Alternativet: Giv udenlandske hjemløse seng og mad

Foto: Ritzau/EHRBAHN JACOB

Problemet med udenlandske hjemløse løses ikke ved strengere straffe. I stedet bør vi give dem tag over hovedet, mener Alternativet.

Vi kan ikke straffe os ud af fattigdom. Sådan lyder budskabet fra Alternativet i kølvandet på de seneste ugers debat om udenlandske hjemløse, der tigger og skaber utryghed særligt i København.

Det er især østeuropæiske borgere, som fylder mere og mere i gadebilledet i hovedstadsområdet.

Det fik for to uger siden regeringen til at forslå, at man bør fordoble og skærpe straffen for utryghedsskabende lejre og tiggeri fra syv dages betinget fængsel til 14 dages ubetinget fængsel. Det skriver dr.dk.

Men dette er langt fra løsningen. Det mener Alternativet, der i stedet ønsker at styrke det nuværende transitprogram, oprette et transithus for udenlandske hjemløse og samtidig give dem gratis adgang til offentlige toiletter.

- Vi kan ikke straffe os ud af fattigdom. Det er dyrt at smide folk i fængsel, og i stedet kunne man bruge pengene på for eksempel transitprogrammet i Københavns Kommune, som er bedre og billigere, lyder det fra politisk ordfører for Alternativet, Rasmus Nordqvist til dr.dk.

Det omtalte transitprogram hjælper de hjemløse med at rejse tilbage til deres hjemland.

Læs også

Vil du undgå flåtbid denne sommer? Her er et enkelt trick, som alle bør kende

Udover en styrkelse af programmet ønsker Alternativet som sagt at give de hjemløse tag over hovedet og adgang til offentlige toiletter, ligesom man bør afkriminaliser tiggeri og arbejde for en fælles EU-Løsning.

Rasmus Nordqvist mener samtidig, at den nuværende hårde kurs langt hen ad vejen blot er symbolpolitik. Derfor er der behov for en helt anden tilgang til udenlandske hjemløse.

- Der er en masse symbolpolitik, der får os til at fremstå handlekraftige, uden at vi gør noget ved det her og de forskellige grupper mennesker, det drejer sig om, forklarer han og understreger, at der bestemt er råd til at støtte Alternativets forslag.

- Vi ved, regeringen har vurderet, at deres lovforslag vil koste otte millioner kroner, og der siger vi, at de otte millioner kan bruges meget bedre blandt andet ved at støtte transitprogrammet, forklarer han.

Både overborgmester Frank Jensen (S) og socialborgmester Jesper Christensen (S) i København forklarede i sidste uge, at de også gerne ser, at staten bidrager til kommunens transitprogram.

Enhedslisten bakker om om forslaget fra Alternativet og ønsker en lignende løsning.

Nyt indvandrerkritisk venstrefløjsparti vil i Folketinget

Dagens Gossip