Janne fik tilbudt sygt donoræg: Danske kvinder risikerer at få syge børn

Skrevet af Kirstine Petersen

25/11/2014

Dagens topnyheder

Der er mangel på ægdonorer i Danmark. Derfor er ventelisten på at få æg lagt op op mod tre år på de offentlige klinikker. Det får mange kvinder til at søge efter donorer privat. Men der er ingen lovmæssige krav til donorkvinderne om at oplyse sygdomshistorik. Og derfor risiskerer danske kvinder at få et sygt barn.

En af dem er den 39-årige lærerassistent Janne Bülow Koch fra Tappernøje, og hendes mand, der længe har drømt om et barn med hjælp fra en ægdonor. Og drømmen var tæt på at lykkes, da Janne for nylig fik kontakt til en donor, der var godkendt som donor på en privat klinik. Med den drøm brast hurtigt.

LÆS OGSÅ: Janne fik tilbudt sygt donoræg: Danske kvinder risikerer at få syge børn

Janne ville have fået sat ægget op på klinikken, Trianglen, men her stoppede sundhedspersonalet op, da de i donorens journaler kunne se, at hun havde en så alvorlig sygdom, at hun ikke kunne godkendes som donor, selv om hendes æg altså allerede fandtes på det private marked.

Risikerede et sygt barn
Janne og hendes mand var altså uvidende ved at løbe risikoen for at få et sygt barn.

- Lægen, vi er tilknyttet, fortæller, at når man i det offentlige opretter en patient i systemet, popper der en journal op, hvor der står alt om patienten. Og ud fra det kunne hun ikke godkende vores donor. Hun siger så også, at man på privatklinikkerne ikke får de samme pop-op-journaler automatisk. Det er da i den grad skræmmende og tankevækkende, at donorer kan have skjulte sygedomme, siger Janne Bülow Koch til Dagens.dk

Hun understreger, at man aldrig kan helgardere sig mod sygdomme, men at det formodentligt ikke er småting, når sundhedspersonalet ligefrem afviser donoren.

- Vi er en ordentlig familie, så hvis det, hun fejler, fx er noget psykisk, kan vi da håndtere det, men vi ved jo reelt ikke, hvad det er for en sygdom, hun bærer på, siger Janne, som derfor håber på, at en anden donor melder sig.

Hun er overrasket over, at donoren er godkendt som donor på en privat klinik, og derfor reelt set kan donere æg til andre kvinder.

Læs også: Læger tav om syg sæddonor: Nu står han frem

Huller i systemet
Problemet opstår, fordi en del af screeningen, der skal sikre, at kvinder, der donerer æg, ikke er syge, hviler på kvindernes ærlighed eller hukommelse om egen sygdomshistorik.

Dertil kommer, at klinikkerne, der godkender donorer, ikke har ens adgang til donoreres journaler. Hvis én klinik opdager noget ved en donor, kan en donor strengt taget gå til en anden klinik og blive godkendt.

Kåre Rygaard, der er overlæge og klinikchef på Klinikken Trianglen, der har godkendt den donor, Janne var ved at bruge, siger til Dagens.dk:

- Når det kommer til det, der ikke kan ses direkte på donor ved en almindelig undersøgelse, og som ikke kan konstateres ved de blodprøver, som donor får taget, så er vi nødt til at stole på de oplysninger donor giver til os. Det gælder for eksempel arvelige sygdomme og eventuelle misdannelser i familien. Det tror jeg ikke umiddelbart kan være anderledes uden at kompromittere donors anonymitet.

Læs også: Fik barn med en mand, hun aldrig havde mødt: Nu er de kærester

Problemet er der ikke med sæddonorer
Rikke Vestenbæk er stifter af oplysningssiden blivaegdonor.nu. Hun mener dog godt, at problemet kan løses. Det kræver blot, at politikernes laver nogle ændringer i loven og nogle retningslinjer, som eksempelvis allerede fungerer i forbindelse med sæddonation.

- Man burde lave et fælles register for ægdonorer. Det ville betyde, at Trianglen kunne se, hvis Rigshospitalet afviser en donor og omvendt. Det ville også sikre at ægdonorer ikke kunne donere flere gange end anbefalingerne. Kontrollen er der med sæddonorer, men ikke med æg, siger Rikke Vestenbæk til Dagens.dk

Donerer en ægdonor flere gange end seks, risikerer man, at der kommer for mange børn af samme donor. Derfor bør markedet reguleres, mener hun.

Læs også: Denne mand har reddet millioner af babyer - med sit blod 

Janne Bülow Koch står stadig på venteliste. Hvis du har lyst til at hjælpe hende eller andre kvinder i samme situation, kan du læse mere om processen i at donere æg på siderne nedenfor eller kontakte Janne selv på hendes mail.

- Blivaegdonor.nu er et privat initiativ, der sætter fokus på ægdonoation og manglen på samme.

- Du kan også læse mere om processen på Rigshospitalets side om samme emne eller på den jyskbaserede, offentlige klinik Hospitalsenhedmidt.