15 skøre juletraditioner du aldrig har hørt om før

Skrevet af Jens Simonsen

24/12/2014
Foto: Polfoto
Foto: Polfoto
Dæmoner, hekse og giftemodne kvinder hører sig til, når der rundt om i verden bliver fejret jul på mærkværdig vis.

Mest læste i dag

Norge: 
Mens vi herhjemme sidder samlet om julemaden juleaften, så har vores koklokkespillende broderfolk mod nord travlt med at gemme alle kostene væk. De frygter nemlig at de skal blive stjålet af hekse og onde ånder. 

Guatemala:
Et sted hvor man til gengæld bruger kostene juleaften er i Guatemala, hvor alle fejer husene rene for snavs. Alt snavset samles så i en stor bunke i nabolaget, hvor man placerer en djævlelignende dukke ovenpå, hvorefter man brænder hele bunken af.

Grønland: Der findes mange madtraditioner i Rigsfællesskabet. Mens mange i Danmark sætter tænderne i julesylten, foretrækker mange grønlændere at spise Mattak og Kiviak i juletiden. Mattak er rå hvalhud med blævrende spæk ovenpå, der spises rå, mens Kiviak består af en sæl, der fyldes med cirka 500 hele alkefugle, der fermenterer over syv måneder, hvorefter de spises.

Sydafrika:
Det er ikke kun på Grønland, at man kan opleve kulinariske oplevelser i juletiden. I Sydafrika er friturestegte larver en delikatesse på juledag.

Tjekkiet: 
Bryllupper og jul hænger uløseligt sammen i Tjekkiet, hvor julemåneden er en sand højtid for giftemodne singlekvinder. Traditionen tro stiller de ugifte kvinder sig nemlig uden for døren i deres hjem, hvor de kaster en sko over skulderen. Hvis tåen peger mod døren, så kan man godt booke præsten på forhånd, for så er der et bryllup i vente i det kommende år. 

Hvis de tjekkiske kvinder imidlertid ikke er så heldige, så kan de ryste et hyldetræ. Hvis en hund gør, samtidig med at træet ryster, ja, så skulle det også betyde, at de godt kan begynde at lede efter den perfekte bryllupskjole. 

Catalonien: 
I den nordspanske region har man tilføjet en figur til det traditionelle krybbespil. En Caganer. Løst oversat betyder det bare “Skideren”. Det er en lille lermand, der er afbildet mens han forretter sin nødtørft. Den lille lermand er dog ikke den eneste skidende skikkelse i den catalanske juletradition. 

Tio de Nadal er en brændeknude, som børnene fodrer med gaver igennem hele december, mens de holder den varm med tæpper i håb om, at de til sidst får slik ud af deres anstrengelser. På magisk vis skider den forkælede brændeknude slik ud til børnene, der hjælper afføringen på vej ved at prygle den med kæppe. 

LÆS OGSÅ: Seneste nyheder fra København

Østrig: 
Her er julen ikke nødvendigvis en fest for børnene, der lever i konstant frygt for dæmon Krampus, der tæver de uartige børn med kæppe og sender dem til helvede, hvis de ikke opfører sig ordentligt. 

Tyskland: 
Den 5. december stiller de tyske børn deres sko udenfor om natten. Hvis de har været artige, så er skoen fyldt med godter næste morgen. Hvis de derimod har været uartige, så er der stukket en gren i skoen i stedet. 

Bayern: 
I de bayerske bjerglandsbyer trækker mændene i lederhosens og tager geværet på skulderen. Mens de står på række, affyrer de salutter mod den blå himmel, så hvis julemanden kommer forbi i dette tidsrum, så skal han flyve forsigtigt, hvis han vil undgå kugleregnen. 

Italien: 
Modsat de østrigske børn, så er det en god forretning at være barn i Italien. Udover at julemanden kommer forbi juleaften, får de også besøg af den venlige heks Befana, der kommer med gaver den 5. januar. 

Japan: 
Selvom man ikke som sådan fejrer jul, så kan man godt gøre noget skørt i december alligevel, synes de at tænke i Japan. I Kyoto afholder de hvert år det store julemandsmarathon, hvor deltagerne løber den lange distance iført det klassiske julemandskostume. 

Når man har løbet de mange kilometer, så er den lille sult nok ved at melde sig. Så kan man passende gøre som utallige andre japanere gør: Nemlig indtage juleaftensmåltidet på KFC. Siden et yderst succesfuldt reklamefremstød i 1974 har mange japanere nemlig spist netop her juleaften. 

Venezuela: 
I ugen op til jul er der morgengudstjeneste hver dag. I Venezuelas hovedstad, Caracas, er det normalt, at man står på rulleskøjter hen til kirken. 

Estland: 
Hvis man kommer fra Estland, så er det tradition, at man tager i saunaen juleaften.  
Island:
På vulkanøen fortælles historien om Julekatten, der vandrer omkring i fjeldene. Det siges at alle de familier, der ikke får nyt tøj inden juleaften, vil blive fortæret af den store kat.

Slovakiet:
Den ældste mand i huset tager en skefuld Loksa, en slags budding, og kaster op i loftet. Jo mere, der sidder fast, desto bedre.