Benzinen stiger på Mursis afgang

Afsættelsen af Egyptens præsident, Mohamed Mursi, får også konsekvenser for de danske bilejere.

Senioranalytiker i Danske Bank Christin Tuxen peger således på, at urolighederne allerede har fået olieprisen til at skyde i vejret til tæt på 106 dollar for en tønde råolie.

- I første omgang er det ikke mindst frygten for, at Suez-kanalen, som Egypten kontrollerer, og som fem procent af verdens olie passerer igennem, kan blive påvirket af den usikre politiske situation, der har drevet den såkaldt geopolitiske risikopræmie på olie op.

- De seneste dages uro giver selvsagt mindelser om det arabiske forår, som tilbage i 2011 fik olieprisen til at stige markant, da vigtige olieproducerende lande blevet kastet ud i uroligheder.

- Kommer der en ny bølge af uro, som involverer større olieproducenter, kan olieprisen stige yderligere, skriver Christin Tuxen i en kommentar.

Og en højere oliepris er ensbetydende med højere benzinpriser på de danske tankstationer, påpeger senioranalytikeren.

- For de danske standerpriser på benzin og diesel vil ovennævnte formentlig kunne aflæses inden længe, og vi forventer at se prishop i de kommende dage, skriver Christin Tuxen.

Urolighederne i Egypten er dog ikke alene om at drive olieprisen op, påpeger analytikeren.

Også et fald i de amerikanske olielagre og et dyk i eurokursen som følge af den genoplivede økonomiske ustabilitet i Portugal, er med til at gøre det dyrere for Europa og Danmark at importere olie.

Hos Danske Bank holder man fast i, at prisstigninger formentlig vil være midlertidige. På lidt længere sigt vil olieudbuddet ifølge bankens vurdering stige betydeligt globalt.

Og sammenholdt med at en så vigtig forbruger som Kina er markant på vej ned i gear vækstmæssigt, forventer Cristin Tuxen at se en oliepris der bevæger sig mere permanent under 100 dollar per tønde i løbet af 2014.

/ritzau/

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip