Danskere plaprer løs om løn

Løn er ikke noget tabu blandt størstedelen af danskerne.

I en ny undersøgelse, som YouGov har foretaget for metroxpress, erklærer 65 procent af danskerne sig 'helt enige' eller 'enige' i udsagnet: "Jeg fortæller altid sandheden, når folk spørger mig, hvad jeg tjener."

Der er dog 20 procent, som svarer, at de ikke vil fortælle nogen, hvad de får i løn. Arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen forklarer, at åbenhed om løn kan få det generelle lønniveau til at stige.

- Det kan styrke lønmodtagernes forhandlingspostion, at der bliver talt åbent om løn, og derfor er arbejdsgiverne imod det. Hvis der er gennemsigtighed, så kan du jo sammenligne din løn med andres og sige til din chef, at du bliver uretfærdigt behandlet, siger han.

Han mener, at det især er inden for det private erhvervsliv, at folk tier om deres løn.

- Mange synes, at det er en privat sag, og nogle har måske også en aftale med arbejdsgiveren om, at de ikke må sige, hvad de tjener, siger Flemming Ibsen til metroxpress.

I undersøgelsen svarer fem procent af danskerne, at 'jeg lyver og siger, at jeg får mindre, end jeg reelt gør'.

- Det viser, at der er er lidt jantelov i Danmark. De er nok bange for, at det skaber misundelse, hvis de fortæller, hvor meget de får, siger arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen.

 

Dagens Gossip