Danskerne holder igen på pengene

Omkring en femtedel af danskerne føler, at de har lidt flere penge mellem hænderne i år i forhold til sidste år. Men hver anden kan stadig ikke mærke, at krisen begynder at slippe sit tag.

- Råderummet er i hvert fald ikke mærkbart nok til, at almindelige mennesker bare uden videre slipper den meget hårde styring af privatøkonomien, hvor sikkerhed og opsparing kommer i første række, siger Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom hos Nordea.

Hun har fået TSN Gallup til at spørge over 1000 danskere, om de har fået mere at rutte med - men pilen peger ikke i en bestemt retning.

- Når man ser på, hvem der har oplevet at få flere penge mellem hænderne, så er det dem med høje indkomster, unge mennesker og folk i hovedstaden, siger hun.

Men til trods for, at der er en del, der har fået flere penge, så ligger det ikke til en lige højre, at det bliver den danske forbruger, der kommer til at sparke gang i dansk økonomi.

For der er intet, der tyder på, at danskerne tager på indkøbsfest og skal have nye samtalekøkkener, badeværelser og fladskærme.

- Vi har spurgt danskerne, hvad de drømmer om, og hvad de vil gøre, når de får flere penge. Og fornuften hersker i tegnebogen, siger forbrugerøkonomen.

Højest på ønskesedlen står nemlig: opsparing, som hver anden vil bruge pengene på. En tredjedel - 35 procent - vil gerne have ferie og oplevelser - og 30 procent peger på, at de også vil nedbringe deres gæld. Folk har kunnet skrive flere ting på sedlen.

- Skal der bruges penge til større ting, så er det på oplevelser - rejser og forlængede weekender - de vil bruge penge. Det her med at styrte ud i forretningerne for at købe nyt er ikke lige det, der præger danskerne, siger Ann Lehmann Erichsen.

Forbrugertilliden ligger på det højeste niveau siden november 2007. Men det tager tid at ændre mental fokus fra at søge sikkerhed gennem opsparing til at sætte sine drømme højest på den privatøkonomiske dagsorden, fastslår forbrugerøkonomen.

- Mange danskere har lært af krisen, at de ikke skal være for udsatte. Mange har mistet jobbet og måske huset. Men værdien af ferien falder ikke, siger hun.

/ritzau/

 

Dagens Gossip