Derfor er orkanen Sandy historisk

Ingen levende mennesker har oplevet det, som kommer til at ske de kommende døgn.

Sådan lyder det fra vagtchef hos DMI Mogens Rønnebek om orkanen Sandy, som vil ramme kysten ved New York mandag aften lokal tid - omkring midnat dansk tid - og fortsætte mod nordvest.

- Det dybe lavtryk er jo i 945 millibar og hektopascal (mål for lufttryk, red.), så det er faktisk historisk. Der har ikke været et så dybt lavtryk i det område før, så ingen levende mennesker har oplevet det, som kommer til at ske de kommende døgn.

Indtil videre har man evakueret 375.000 mennesker i New York-området på grund af den forhøjede vandstand fra den kraftige blæst.

- Man regner med vandstandsstigninger eller stormfloder på omkring de tre meter med kraftige bølger, så det kan give oversvømmelser. Og de kraftige vinde kan give de skader, som de nu gør, siger Mogens Rønnebek.

Han peger på, at USA har mange el-ledninger hængende i luften, så man vil opleve strømsvigt mange steder. Og længere inde i landet omkring West Virginia vil man opleve et kraftigt snefald og op mod en halv meter tøsne.

Sandy startede som en tropisk orkan syd for Cuba og har ramt både Cuba, Jamaica og Bahamas, hvor mindst 69 mistede livet. Efter Caribien er den trukket op langs den amerikanske østkyst i det varme vand, som er dens energikilde.

- De store temperaturforskelle mellem varmen i Atlanterhavet og kulden i Canada er skyld i de her lavtryksudviklinger. Blandingen af den varme luft og kulden over Canada gør, at den stadig er kraftig, når den kommer ind over land, siger Mogens Rønnebek.

Sandy er en tropisk kategori 1-orkan med vindhastigheder op til 130 km/t.

Og den kraftige blæst fra kysten sammen med en hel del nedbør vil stuve vandet og forhøje vandstanden, lyder det fra Mogens Rønnebek.

- Det kommer ind over New York med fuld storm og vindstød af orkanstyrke, så det er jo virkelig voldsomt. Og det er et meget dybt lavtryk, som kører langsomt, så det er jo ikke bare et kort øjeblik. Det kan være kraftige vinde, som varer i 24 - måske 36 - timer.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip