Ekspert: Elbæk-exit svækker regeringen

Uffe Elbæks exit fra De Radikale er den seneste af en række dårlige sager, der dominerer regeringens dagsorden.

Det vurderer politisk kommentator Rasmus Jønsson.

- Regeringens store problem er, at de stort set ikke kommer i offensiven. De skændes hele tiden og ellers handler historien om løftebrud og intern ballade. De har ikke formået at debattere politik med dem, de egentlig skulle: De borgerlige, siger Rasmus Jønsson.

- Det er et kæmpe problem, at regeringen, som skulle være i offensiven i efteråret, nu får det til at handle om internt fnidder i partierne Det er et enormt problem, så længe det ikke lykkes dem at få en kant til de borgerlige.

For De Radikale viser Elbæks afgang, at partiets interne uro stikker dybt. Ved landsmødet var der støtte til øremærket barsel til mænd imod regeringens linje, kritik af skoleindgrebet samt krav om en ny offentlighedslov, påpeger Rasmus Jønsson.

- Det er ikke sjovt for De Radikale. At Uffe Elbæk går, viser en vis utilfredshed i det radikale bagland. Den har ikke været så tydelig, fordi Margrethe Vestager og toppen har kørt butikken rimelig hårdt, siger han.

- Men der er ingen tvivl om, at der nok sidder nogle skolelærere, og hvad der ellers er af bløde radikale vælgere, som ikke er helt tilfredse med partiets økonomiske meget hårde linje den første tid i regeringen, siger Rasmus Jønsson.

Mange radikale vælgere mener, at partiets klassiske værdisager om udlændinge- og retspolitik ikke har fyldt nok. Men linjen ligger fast trods uro, mener han.

- Nu er det ikke bare vælgerne, der forsvinder. Nu er det også MF'erne, der trækker stikket. Hans exit forstærker krisestemningen, siger Rasmus Jønsson.

/ritzau/

Dagens Gossip