Ekspert: Republikanere skal tænke nyt

Det kræver en fuldstændig nytænkning af den politiske linje, hvis det skal lykkes for Det Republikanske Parti at rejse sig efter tirsdagens valgnederlag til Demokraterne og præsident Barack Obama.

Det vurderer Peter Kurrild-Klitgaard, professor ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet.

- Hvis de ikke kan vinde over en så relativ set upopulær præsident, er det, fordi de har den forkerte vare på hylden, siger han.

Men det bliver svært for Republikanerne at finde en balance i kampen om de nye vælgere. For partiet skal både tiltrække unge vælgere, der massivt har stemt på Obama, og samtidig fastholde partiets nuværende tilhængere.

- Samtidig med at de kunne se en grund til at flytte sig politisk for at vinde de unge, så er faktum, at de ikke kan vinde uden kernevælgerne, siger Peter Kurrild-Klitgaard.

Han fortæller, at Romney ved valget tirsdag havde en historisk god mulighed for at vinde, fordi verdens største økonomi fortsat er tynget af krisen.

- Obama burde have tabt. For økonomi og popularitet spiller en stor rolle, når man ser på det historisk.

- Derfor bør valget virkelig få Republikanerne i tænkeboks og til at genoverveje, hvor partiet skal være i fremtiden. For kan man ikke vinde under disse omstændigheder, så bliver det svært i fremtiden, siger Peter Kurrild-Klitgaard.

Det er dog for tidligt at dømme Republikanerne ude af kampen om præsidentembedet i 2016.

For der er mange spændende folk, der står på spring til at udfordre en kommende demokratisk kandidat.

- Denne gang har der været mange interessante yngre profiler som for eksempel vicepræsidentkandidaten Paul Ryan.

- Så jeg tror, at man står godt næste gang i forhold til kandidater. Men det nytter ikke, hvis politikken ikke taler til midtervælgerne, siger han.

Mitt Romney erkendte tidligt onsdag morgen dansk tid sit nederlag til Barack Obama, som har sejret i flere vigtige svingstater, blandt andet i Pennsylvania, Michigan, Virginia og nøglestaten Ohio.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip