Facebook har givet staten info om danskere

De danske myndigheder har 11 gange bedt om oplysninger om danske statsborgere af Facebook i løbet af årets første seks måneder.

Seks af gangene har det sociale medie videregivet brugeroplysningerne, viser en opgørelse fra Facebook.

Facebook slår fast, at hver enkelt henvendelse bliver grundigt vurderet, inden eventuelle oplysninger bliver givet videre til myndighederne i de lande, der har anmodet om dem.

- Vi gransker hver eneste anmodning for at finde tilstrækkelig juridisk hjemmel i henhold til vores vilkår og undersøger nøje, om anmodningen holder sig inden for lovens rammer, skriver chefjurist hos Facebook Colin Stretch.

- Vi kæmper imod mange af disse anmodninger og afviser dem, når vi opdager retslige mangler, og vi forsøger at indsnævre alt for brede eller vage anmodninger, siger han videre.

Han tilføjer, at Facebook ofte kun deler grundlæggende oplysninger, som for eksempel personens navn.

Flere lande er langt mere flittige end Danmark til at bede Facebook om at udlevere oplysninger.

Det gælder blandt andet Sverige, hvor myndighederne har bedt om oplysninger om 66 Facebook-brugere. I hvert andet tilfælde blev oplysningerne udleveret.

Der er dog langt op til USA, der med omkring 11.000 henvendelser vedrørende omkring 20.000 brugere har henvendt sig flest gange. I 79 procent af tilfældene har Facebook valgt at udlevere oplysningerne.

Opgørelsen kommer, efter at den britiske avis The Guardian på baggrund af oplysninger fra den amerikanske whistleblower Edward Snowden har afsløret, at USA's efterretningsvæsen kan skaffe sig adgang til private informationer fra Facebook.

Blandt andet lød det, at analytikere i efterretningstjenesten NSA har frit spil, når det gælder historik fra private samtaler og beskeder på sociale medier.

Se opgørelsen her: https://www.facebook.com/about/government_requests

/ritzau/

Dagens Gossip