Fattige unge ender som hjemløse

Unge mennesker, som er i alderen 18 til 24 år, udgør nu knap en femtedel af alle hjemløse i Danmark.

Det viser den seneste hjemløsetælling foretaget af Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, SFI, skriver Information.

På landsplan var der 1002 mennesker i denne aldersgruppe, som manglede en bolig i 2011. Til sammenligning var der 633 hjemløse i 2009.

Ifølge Heidi Hesselberg Lauritzen, forskningsassistent fra SFI, skal forklaringen findes i det reducerede antal billige boligtilbud - kombineret med den såkaldte ungeydelse.

Ungeydelsen er en lavere kontanthjælpssats, der gives til unge under 25 år. Mens den almindelige kontanthjælpsydelse udgør 10.335 kroner, modtager dem på ungeydelse kun 5662 kroner før skat.

I 2009 afsatte Socialministeriet en halv milliard fra satspuljeordningen til en hjemløsestrategi, der kører frem til sommeren 2013.

Strategien arbejder ud fra et såkaldt "housing-first"-princip, der går ud på at finde boliger til de hjemløse, før andet hjælpearbejde bliver iværksat.

Men da en af strategiens største udfordringer netop har været at finde boliger, er dette en væsentlig forhindring for strategiens gennemførelse.

- Det har afgjort været en væsentlig strukturel barriere, at vi ikke har kunnet skaffe boliger, som ligger i det huslejeniveau, som folk på kontanthjælp kan betale, fortæller hjemløseforsker Lars Benjaminsen fra SFI.

- Særligt for de unge, der har en lavere kontanthjælpsydelse, tilføjer han ifølge Information.

Den gennemsnitlige ventetid på en kommunal anvisningsbolig er 246 dage.

/ritzau/

 

Dagens Gossip