Forskere advarer: E-cigaretter er ti gange så kræftfremkaldende som almindelig tobak

Skrevet af Sol Stoffregen

27/11/2014
E-cigaretter og tobak
Elektroniske cigaretter bliver ofte præsenteret som det sunde alternativ til almindelig cigaretter, men nu slår en ny undersøgelse fast, at e-cigaretter er ekstremt kræftfremkaldende.

Dagens topnyheder

E-cigaretter får dødsstødet af japanske forskere, der sætter kraftigt spørgsmål ved de populære elektroniske cigaretter, som virker ved at kemikalier blevet varmet op og afgiver damp, som rygerne inhalere. Det skriver den norske avis VG.

Japans sundhedsministerium har tidligere på året iværksat en undersøgelse af de sundhedsskadelige virkninger ved e-cigaretter. Og nu er konklusionen fra de japanske forskere klar: Dampen indeholder kræftfremkaldende stoffer såsom formaldehyd og acetaldehyd.

Læs også: Forsker afviser skræk-nyhed: E-cigaretter er ikke farligere end cigaretter

- I en type e-cigaret, som vi undersøgte, fandt vi mere end ti gange så mange kræftfremkaldende stoffer, som der findes i almindelige cigaretter, forklarer en af forskerne, Naoki Kunigita. 

Undersøgelsen viser, at der er forskel på hvor meget formaldehyd, der er i de enkelte e-cigaretter. Jo mere cigaretten ophedes, jo flere skadelige stoffer frigives der.

Læs ogsåEr dit barn med på ryge-dille? 10-årige ryger e-cigaretter

De japanske myndigheder vil nu overveje om salg af e-gigaretter skal reguleres.

I Norge er forskeren Karl Erik Lund, som tidligere har udtalt, at e-cigaretter er meget mindre skadelige end almindelig cigaretter, overrasket over forskningsresultaterne.

Følg Dagens.dk på Facebook - klik her og vær med

- Det stemmer ikke overnes med, hvad tidligere forskning har vist på området, siger Karl Erik Lund til VG og uddyber:

- Alle tidligere undersøgelser er enslydende, og de viser, at de kræftfremkaldende stoffer er færre. De viser også, at koncentrationen af disse stoffer er langt under det niveau, som ses i tobak, når det brænder.