Grønlands mineeventyr i enorm pengekrise

I al ubemærkethed er Grønlands eneste aktive mine gået i betalingsstandsning. Efter at have skrantet i årevis er økonomien i guldminen i Nalunaq i Sydgrønland så dårlig, at selskabet er sat under administration, skriver Politiken.

I et brev fra tilsynsadvokaterne til kreditorerne er konklusionen klar: Både guldselskabet og et søsterselskab, der leder efter zink længere mod nord, er løbet tør for penge.

Det sker på et tidspunkt, hvor pessimismen breder sig blandt embedsmænd i Grønland, minefolk og eksperter.

Så sent som sidste år var der forventninger om et eller flere store råstofprojekter allerede i 2015, der kunne redde landets kriseramte økonomi.

Men nu siger flere kilder i embedsværket i Nuuk til Politiken, at der formodentlig tidligst kan åbnes en større mine om 20-25 år - eller måske aldrig.

Den grønlandske råstof- og erhvervsminister, Jens-Erik Kirkegaard (Siumut), medgiver, at han har hørt den forventning, og siger, at det i givet fald vil være "meget alvorligt".

Han sætter dog sin lid til et enkelt projekt: En stor jernmine ved Isuafjorden, der ifølge selskabets egne budgetter kan kaste 28 milliarder skattekroner af sig de næste mange år.

Uden for regeringen er stemningen betydelig mere afdæmpet.

- Forestillingen om de meget store indtægter meget snart er ikke realistisk, lyder det fra geologiprofessor Minik Rosing fra Københavns Universitet, der leder en grønlandsk-dansk ekspertgruppe om råstofudvinding, til Politiken.

- "Aldrig" er nok for pessimistisk, for der er ingen tvivl om, at der er store ressourcer i Grønland. Men tidshorisonten på 20-25 år lyder meget mere realistisk, siger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip