Grønlands mineeventyr i enorm pengekrise

I al ubemærkethed er Grønlands eneste aktive mine gået i betalingsstandsning. Efter at have skrantet i årevis er økonomien i guldminen i Nalunaq i Sydgrønland så dårlig, at selskabet er sat under administration, skriver Politiken.

I et brev fra tilsynsadvokaterne til kreditorerne er konklusionen klar: Både guldselskabet og et søsterselskab, der leder efter zink længere mod nord, er løbet tør for penge.

Det sker på et tidspunkt, hvor pessimismen breder sig blandt embedsmænd i Grønland, minefolk og eksperter.

Så sent som sidste år var der forventninger om et eller flere store råstofprojekter allerede i 2015, der kunne redde landets kriseramte økonomi.

Men nu siger flere kilder i embedsværket i Nuuk til Politiken, at der formodentlig tidligst kan åbnes en større mine om 20-25 år - eller måske aldrig.

Den grønlandske råstof- og erhvervsminister, Jens-Erik Kirkegaard (Siumut), medgiver, at han har hørt den forventning, og siger, at det i givet fald vil være "meget alvorligt".

Han sætter dog sin lid til et enkelt projekt: En stor jernmine ved Isuafjorden, der ifølge selskabets egne budgetter kan kaste 28 milliarder skattekroner af sig de næste mange år.

Uden for regeringen er stemningen betydelig mere afdæmpet.

- Forestillingen om de meget store indtægter meget snart er ikke realistisk, lyder det fra geologiprofessor Minik Rosing fra Københavns Universitet, der leder en grønlandsk-dansk ekspertgruppe om råstofudvinding, til Politiken.

- "Aldrig" er nok for pessimistisk, for der er ingen tvivl om, at der er store ressourcer i Grønland. Men tidshorisonten på 20-25 år lyder meget mere realistisk, siger han.

/ritzau/

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip