Holland får en ny konge i dag

Hollands 17 millioner indbyggere skal vænne sig til, at deres royale overhoved fremover er en mand.

Det sker fra tirsdag, når dronning Beatrix går på pension, efter hun har regeret i 33 år. Det er sønnen, den 46-årige kronprins Willem-Alexander, der tager over.

Sidste gang Holland havde en konge var, da Willem-Alexanders tip-tip oldefar William III regerede. Han døde i 1890.

Dronning Beatrix bliver til prinsesse Beatrix, og kronprins Willem Alexander bliver konge, mens hans hustru Maxima får titlen dronning.

Den formelle ceremoni foregår i Moses-salen på kongeslottet i Amsterdam. Her vil formanden for det hollandske senat og formanden for parlamentets andetkammer, statsrådet og den kongelige familie også være til stede.

Det er langt fra hverdagskost, at en europæisk monark abdicerer.

Men lige netop Holland er en undtagelse blandt de traditionsrige kongehuse i Europa, hvor monarkerne ellers bliver, til livet slutter.

- Her er det blevet en tradition. Både dronning Beatrix' mor og mormor abdicerede og gav plads til en ny dronning, siger Lars Hovbakke Sørensen, historiker ved Københavns Universitet og ekspert i de europæiske monarkier.

Willem-Alexander har ikke et ry helt uden pletter. Ifølge hollandske var han som ung glad for alkohol, hurtige biler og smukke kvinder.

Den tabloide presse ynder da også at kalde ham "Prins Pilsner" netop grundet hans smag for øl.

Han og hans kone fik også ørerne i mediemaskinen i 2007, da parret byggede en luksuriøs strandvilla i Mozambique.

Den måtte de senere sælge, mens kritikken haglede ned over dem.

- Det er i orden, vi er mennesker. Folk begår fejltagelser. Jeg vil begå fejltagelser i fremtiden, siger Willem-Alexander i et interview med sin kone og kommende dronning ved sin side.

Under et interview med hollandsk fjernsyn har den kommende konge udtalt, at han "først og fremmest vil være en traditionel konge".

- Jeg vil bygge på mine forfædres traditioner. De stod for kontinuitet og stabilitet for nationen, siger han i interviewet og understreger, at han som konge vil samle folket.

/ritzau/

 

Dagens Gossip