Kæmpetornado dræber flere end 90 i Oklahoma

Antallet af omkomne efter mandagens voldsomme tornado, der har smadret en forstad i Oklahoma City, stiger time for time og har nu passeret 90.

Officielle lægekilder oplyser til tv-stationen CNN, at det bekræftede dødstal nu ligger på 91. Ifølge CNN er 145 mennesker kvæstet og indlagt på lokale hospitaler.

Dermed er det den mest dødbringende tornado i USA siden tornadoen, der slog 161 mennesker ihjel i Joplin, Missouri, for to år siden, rapporterer nyhedsbureauet Reuters.

Et stort antal redningsfolk leder natten til tirsdag dansk tid efter overlevende i en fuldstændigt raseret folkeskole, Plaza Towers Elementary School, der ligger i forstaden Moore syd for Oklahomas hovedstad.

Mindst 20 af de 91 bekræftede omkomne er børn på Plaza Towers-skolen, rapporterer CNN.

Det frygtes, at flere skolebørn er indespærret i ruinerne af skolebygningen, der er reduceret til murbrokker, viser billeder fra en nyhedshelikopter fra den lokale tv-station KFOR.

Ifølge nyhedsbureauet AFP ramte tornadoen også skolen Briarwood, men her lader der ikke til at være nogen omkomne.

Den hårdt ramte forstad Moore, der ligger lige syd for Oklahomas hovedstad, huser omkring 55.000 indbyggere. Her er hele boligområder jævnet med jorden af tornadoen, der blæste med vindstød på helt op til 320 kilometer i timen.

Vejrsystemet med tornadoen var tre kilometer bredt og ramte klokken 15.01 lokal tid i Moore.

Indbyggere rådes til nøje at følge de anvisninger, der gives af myndighederne. I centrum af delstatens hovedstad, Oklahoma City, gik tornado-sirener i gang mindst tre gange mandag.

Tornadoer er langt fra et uset fænomen i Oklahoma, men deres hærgen finder oftest sted på de store åbne sletter i delstaten. Men i dette tilfælde er der altså tale om befolkede byområder, og det har skabt stor frygt blandt indbyggerne.

Tornadoen er en del af et større uvejr, der bevæger sig hærgende hen over det centrale USA.

Søndag lagde en række tornadoer deres ødelæggende vej gennem tre amerikanske delstater, hvor tage blev revet af huse, træer blev revet i stykker og større veje måtte lukke ned på grund af uvejret.

I delstaten Kansas i midten af USA blev en stor og "ekstremt farlig" tornado spottet sydvest for byen Wichita, og meteorologerne meldte også om andre hvirvlende vinde i nabostaterne Iowa og Oklahoma.

Tidligere på ugen opstod flere tornadoer i delstaten Texas. Her rapporterede CNN om flere dødsfald, og flere end 100 kom til skade, da adskillige huse blev ødelagt.

/ritzau/

Dagens Gossip