LA-forslag vil skabe 1.500 tobaksslaver

Det vil save adskillige år af hundredvis af mange menneskers levealder, hvis Liberal Alliances krav til vækstforhandlingerne om at sænke prisen på en pakke cigaretter med halvanden krone bliver til virkelighed.

Sådan lyder vurderingen fra Institut for Folkesundhed.

Ifølge instituttet vil en sænkning af afgifterne med 1,5 kroner få mindst 1500 mennesker til at ryge.

- Et konservativt og forsigtig skøn er, at det vil betyde en tilgang af nye rygere på 1500 personer, siger professor på Institut for Folkesundhed, Knud Juel.

- Og halvdelen af dem vil erfaringsmæssigt dø ti år tidligere, end de ellers ville have gjort, siger han.

Ifølge Liberal Alliances finansordfører, Simon Emil Ammitzbøll, vil Danmark kunne spare millioner af kroner om året ved en lavere afgift på grund af mindre grænsehandel og et højere cigaretforbrug i befolkningen.

- Danmark kunne spare 175 millioner kroner om året, hvis vi sænkede cigaretafgiften med 1,5 kroner pakken. Pengene kunne gå til lettelser andre steder, skriver Simon Emil Ammitzbøll på Facebook.

Forslaget får "en halv støtte" med på vejen fra det store oppositionsparti, Venstre:

- Det er fint at få det her drøftet. Vi har været imod, at regeringen i sin tid hævede afgifterne, for der er ikke meget idé i, at man bare sender handlen til Tyskland, siger partiets skatteordfører, Torsten Schack Pedersen.

Det vil dog efter alt at dømme ikke være de typiske grænspendlere, der vil tage rygningen op.

Ifølge projektchef i Kræftens Bekæmpelse, Niels Them Kjær, vil det især være unge mellem 15 og 19 år, som vil tænde cigaretten, hvis afgifterne falder.

- Det er først og fremmest de unge, som er prisfølsomme, så de udgør formentlig halvdelen af de personer, som vil blive påvirket af afgiftslempelsen, siger Niels Them Kjær.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip