Metro-byggeri: Sexchikane og trusler hos stort firma

Trusler om vold, mobning og sexchikane har været en del af hverdagen på kontoret hos hovedentreprenøren på byggeriet af Cityringen i København, Copenhagen Metro Team (CMT).

Det er de opsigtvækkende resultater af en arbejdspladsvurdering, som i løbet af sommeren har fået Arbejdstilsynet til at give CMT fem påbud for arbejdsmiljøet på entreprenørens hovedkontor i Ørestad.

I ni tilfælde har ansatte været udsat for fysisk vold, der har været syv tilfælde af sexchikane, 16 tilfælde af mobning og seks tilfælde af trusler om vold, fremgår det af arbejdspladsvurderingen, som Politiken er i besiddelse af.

I de fleste tilfælde står ledelsen bag overtrædelserne, skriver avisen.

- Hver eneste dag er der trusler. Hvis man kommer for sent til et møde, råber chefen og truer med fyring. Strategien er ledelse gennem frygt, siger en tidligere ansat til Politiken.

To af påbuddene er af teknisk karakter, da formalia omkring arbejdspladsvurderingen ikke er overholdt.

Torsdag fløj topledelsen fra CMT ind fra Rom til et møde med Metroselskabet, hvor det blev diskuteret, hvordan man kunne undgå lignende sager i fremtiden.

På mødet har CMT forsikret Metroselskabet om, at CMT har en nul-tolerance-politik over for vold, mobning og seksuel chikane, oplyser Metroselskabet.

- Vi er i dag blevet orienteret om problemerne med det psykiske arbejdsmiljø i CMT's hovedsæde, siger Erik Skotting, teknisk direktør i Metroselskabet, i en pressemeddelelse.

På baggrund af arbejdspladsvurderingen for 123 ansatte i CMT's hovedkontor i Ørestad valgte Arbejdstilsynet at lave 20 interview, hvor ansatte kunne udtale sig anonymt.

- Det er naturligvis fuldstændig uacceptabelt, at den slags kan finde sted i en virksomhed, som vi samarbejder med, og som skal overholde dansk lovgivning, hvilket vi har understreget over for CMT i dag, siger Erik Skotting.

- Vi har drøftet sagen med den øverste ledelse i CMT, som har forsikret os om, at der er iværksat en plan med henblik på at løse problemet. Planen bliver udviklet med hjælp fra en ekstern konsulent.

Claudio Lautizi, formand for bestyrelsen for CMT, siger, at krænkelserne vil få konsekvenser.

- Enhver krænkelse vil få konsekvenser, og i de værste tilfælde vil den ansvarlige person blive afskediget, siger han.

Hvis der sker påbud ved selve metrobyggeriet, får Metroselskabet besked omgående. Da påbuddene gælder CMT's kontoransatte, har Metroselskabet intet vidst om sagen før onsdag, oplyser selskabet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip