Nordkorea lukker grænse til Kina for turister

Den største grænseovergang mellem Kina og Nordkorea bliver nu lukket for turister efter de seneste ugers krigsretorik og atomtrusler fra det nordkoreanske diktatur.

- Rejsebureauer må ikke længere tage turistgrupper dertil, efter at styret i Nordkorea har bedt udlændinge om at forlade landet, siger en anonym tjenestemand fra grænsekontoret ved Dandong, der ligger i den vestlige del af Nordkorea.

Forretningsfolk har angiveligt stadig mulighed for at bevæge sig ind i Nordkorea, lyder det.

Kina er Nordkoreas eneste større allierede, og landet er vigtig for den nordkoreanske økonomi. Størstedelen af handlen mellem de to lande foregår via Dandong.

- Det var udelukkende Nordkoreas beslutning (at lukke grænsen, red.), fordi rejsebureauet fortalte os, at "Nordkorea tillader ikke længere grupper af turister at komme ind i landet", siger kvinden Wu, der arbejder for et rejsebureau i Dandong.

Styret i Pyongyang har den seneste tid optrappet sine trusler mod fjenderne i Sydkorea samt USA.

Nordkorea har blandt andet sagt, at landet er i en "krigstilstand" med Sydkorea, selvom de to lande teknisk set aldrig har sluttet fred siden Koreakrigen, som endte med en våbenhvileaftale. Desuden truer nordkoreanerne med atomangreb mod USA.

Mandag lød det fra styret i Nordkorea, at det ville trække landets arbejdere hjem fra den vigtige industrizone Kaesong og sætte alle områdets arbejdsopgaver på standby.

Flere end 50.000 nordkoreanere arbejder på fabrikker i Kaesong-komplekset, hvor omkring 120 firmaer fra Sydkorea har etableret sig.

I forvejen var sydkoreanske arbejdere nægtet adgang til industriområdet, der er finansieret af Sydkorea og som ligger nær grænsen mellem de to lande.

FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, er bekymret for spændingerne på den koreanske halvø, som med blot en lille provokation kan komme helt ud af kontrol, lyder det.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip