Obama-møde: Thorning sagde nej til Grønland

De nordiske stats- og regeringschefer spiste alle middag med den amerikanske præsident, Barack Obama, onsdag aften i Stockholm, men Grønland var ikke repræsenteret ved bordet.

Det ville Grønland ellers gerne have været med henvisning til principperne i blandt andet selvstyreloven for inddragelse i internationale forhandlinger, fortæller det danske statsministerium i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Statsministeriet mener dog, at "de gældende principper om Grønlands inddragelse er efterlevet, og den eksisterende praksis ved møder af denne art er fulgt".

- Det er beklageligt, at Grønland ikke mener, at der er taget tilstrækkeligt hensyn til deres ønsker i denne sag. Især fordi vi fra dansk side har gjort meget for at inddrage Grønland i forberedelserne af mødet, siger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

Regeringen lægger ifølge statsministeren vægt på at inddrage Grønland mest muligt i forbindelse med internationale møder - især når møderne handler om Grønland og Arktis.

Udenrigsministeriet sendte derfor den politiske erklæring til Grønland - og til Færøerne - som blev offentliggjort efter middagen, og som kort vedrører Arktis.

Og på tilsvarende vis modtog Grønland og Færøerne også på forhånd oplysninger om de hovedbudskaber om Arktis, som blev givet på mødet fra dansk side.

Ifølge Statsministeriet blev Arktis kun berørt helt overordnet på mødet. Og der var ikke tale om egentlige forhandlinger.

Ministeriet skriver, at der ikke er "fortilfælde for, at Grønland deltager ved møder af denne art", og at det derfor ikke har været muligt at imødekomme det grønlandske ønske om deltagelse.

Sådan vil det også være fremover, slår statsministeren fast i den skriftlige kommentar:

- (...) lægger jeg samtidig vægt på, at det også fremover skal være muligt for en dansk statsminister at mødes med andre stats- og regeringsledere og drøfte generelle udenrigspolitiske emner, herunder overordnet og uforpligtende at berøre Arktis, også selvom Grønland ikke deltager i mødet, siger Helle Thorning-Schmidt.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip