Obama punkterede Romney i tv-duel

Barack Obama står som en klar sejrsherre efter den tredje og sidste tv-transmitterede duel i kampen om USA's præsidentpost.

Sådan lyder vurderingen fra lektor på Syddansk Universitets Center for Amerikanske studier Niels Bjerre-Poulsen.

Emnet var nemlig udenrigspolitik, og her havde udfordreren Mitt Romney ikke noget nyt at byde på i forhold til den siddende præsident.

- Obama havde lagt større greb om den debat, mener Niels Bjerre-Poulsen.

Hvor præsident Obama i den første tv-duel mellem de to kandidater virkede tøvende, var rollerne denne gang byttet om.

- Mitt Romney forsøgte at argumentere for, at USA er blevet svagere end for fire år siden, men når han blev holdt fast på, hvad det er, han vil gøre anderledes i verdens brændpunkter, havde han intet substantielt anderledes at byde på.

- Det var tydeligt, at den ballon blev punkteret, siger Niels Bjerre-Poulsen.

Han peger særligt på Romneys forsøg på at angribe Obama på besparelser på militærbudgettet. Her argumenterede Romney, at flåden var blevet mindre end i 1917. "Vi har også færre heste og bajonetter", lød det skarpe svar fra præsidenten.

- Her fik Obama for alvor punkteret ham, mener lektoren.

Alligevel får Mitt Romney karakteren "bestået" af Niels Bjerre-Poulsen. Men det kan også være godt nok for republikaneren:

- Romney har ingen udenrigspolitisk erfaring, og det er heller ikke det, hans kandidatur er baseret på, siger Niels Bjerre-Poulsen.

Selvom debatten på papiret handlede om udenrigspolitik, forsøgte kandidaterne gentagne gange at lede debatten over på indenrigspolitik. Især Romney ville gerne tale om landets økonomi.

- Det var helt klart magtpåliggende for kandidaterne at demonstrere, hvad udenrigspolitikken betyder for indenrigspolitikken, fortæller Niels Bjerre-Poulsen og peger på, at ordstyreren også måtte bede duellanterne vende tilbage til emnet.

Selvom debatten er en kærkommen sejr for en presset Obama, mener USA-eksperten ikke, at debatten flytter mange stemmer. De fleste har allerede besluttet sig for, hvor krydset skal sættes, siger han.

Dagens Gossip