Overklassen spurter fra de fattige

I mange år har det været passé at snakke om klassesamfundet, men nye tal viser, at klassesamfundet lever i bedste velgående.

Forskellen mellem overklassen, der har en personlig indkomst på over 1,2 millioner kroner, og resten af befolkningen er vokset markant siden midten af 1980'erne. Det skriver Politiken.

Hvor den ene procent med de højeste lønninger i 1985 tjente 2,4 gange så meget som en fra arbejderklassen, så var forskellen i 2009 vokset til 3,9 gange.

- Danmark er ved at udvikle sig som USA og England. Overklassen har flere penge, bor mere afsondret, og deres børn har privilegeret adgang til de højere uddannelser, siger Lars Olsen.

Han er medforfatter til den nye bog "Det danske klassesamfund", som beskriver den voksende ulighed i Danmark.

Med til billedet hører dog, at klasse- og indkomstforskellene i Danmark er markant mindre end i mange andre lande, viser beregninger fra OECD.

Mens de rigeste 10 procent af amerikanere tjener 14 gange mere end de fattigste 10 procent, tjener de mest velhavende danskere kun fem gange så meget som de fattigste.

OECD-økonom Wen-Hao Chen opfordrer de danske politikere til at holde øje med den voksende ulighed.

- Hvis du sammenligner Danmark med andre lande, er der ingen tvivl om, at Danmark er noget nær perfekt.

- Men hvis du i stedet sammenligner med, hvordan situationen var tidligere, vil du se en alarmerende udvikling, der fortjener mere opmærksomhed, siger han til Politiken.

De reformer, som er blevet indført i Danmark siden finanskrisens indtog i 2008, har kun øget uligheden, viser beregninger for Arbejdsbevægelses Erhvervsråd.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) mener dog ikke, at økonomisk omfordeling i sig selv mindsker uligheden.

- Uddannelse og lige muligheder følges ad. Derfor er den socialdemokratiske vision om danmarkshistoriens dygtigste generation vejen til et mere retfærdigt Danmark med reelt lige muligheder for flere, siger hun til avisen.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip