Retssag går dansk mindretalspartis vej

Sydslesvigsk Vælgerforening, SSV, beholder sin status som mindretalsparti, efter at forfatningsdomstolen i Slesvig-Holsten har afvist en række klager mod det danske mindretals parti syd for grænsen.

10 enkeltpersoner, deriblandt unge kristelige demokrater fra CDU's ungdomsorganisation Junge Union, men også liberale og folk fra Piratpartiet, havde klaget over, at Sydslesvigsk Vælgerforening er fritaget for spærregrænsen på fem procent.

Klagerne havde håbet at få omstødt valgresultatet fra delstatsvalget i maj 2012, hvor SSV fik 4,6 procent af stemmerne og tre mandater - og efterfølgende for første gang gik med i en rød-grøn delstatsregering.

Men klagerne er afvist ved forfatningsdomstolen, og SSV bibeholder dets særlige retslige status.

I en første reaktion på dommen skriver formanden for Sydslesvigudvalget, Benny Engelbrecht (S), på sin Facebook-side:

- Forfatningsdomstolen har afsagt en dom, der betyder, at SSV's fritagelse fra spærregrænsen ikke er i strid med forfatningen, og at mindretalsbeskyttelsen dermed består.

- Et varmt tillykke fra mig personligt og med min officielle kasket som formand for Sydslesvigudvalget også en formel hilsen fra Danmark til hele det danske mindretal med en understregning af validiteten og holdbarheden af København-Bonn erklæringerne.

Det er Sydslesvigudvalget, der fordeler de cirka 400 millioner kroner, der hvert år afsættes på finansloven til mindretallet. Danmark og Tyskland underskrev i 1955 København-Bonn-erklæringerne, hvori de anerkender hinandens mindretal.

Forbundsforfatningsdomstolen i Karlsruhe i fastslog allerede i 2005, at SSV skal være fritaget for spærregrænsen.

Unge kristelige demokrater har argumenteret for, at SSV ikke længere er et mindretalsparti, nu da partiet er opstillet syd for Ejderen, dvs. uden for selve Sydslesvig, og at partiet derfor heller ikke bør være fritaget for spærregrænsen eller kan gå med i en regering.

- SSV optræder efterhånden som ethvert andet parti, sagde sagsøgernes advokat, Trutz Graf Kerssenbrock, da retssagen blev indledt i juni.

/ritzau/

Dagens Gossip