S afviser at slippe jerngreb om kommuner

Regeringen må slippe jerngrebet om kommunernes økonomi.

Sådan lyder appellen fra Kommunernes Landsforening (KL) og Enhedslisten, efter at en ny undersøgelse viser, at hver fjerde kommune i år regner med at bruge mindre end deres budget.

- Hvis regeringen mener, at kommunerne skal bruge flere penge, er det oplagt at fjerne straffesystemet i de igangværende kommuneforhandlinger. Det er på tide, at regeringen slipper jerngrebet om kommunernes økonomi og lader kommunerne medvirke til at sætte gang i økonomien og jobskabelsen, siger Frank Aaen, finanspolitisk ordfører for Enhedslisten.

Socialdemokraterne tilbageviser kritikken.

For man straffer jo ikke kommunerne for at overholde deres budgetter, understreger Socialdemokraternes kommunalordfører Simon Kollerup.

- Sanktionssystemet har hjulpet kommunerne til at få styr på deres økonomi, og jeg tror ikke, at det er forklaringen på, at man bruger så markant mindre, end man gør, siger han til Newspaq.

Kommunerne har i de seneste år brugt milliarder af kroner mindre, end de har haft økonomi og budget til, og hver fjerde kommune regner i år med at bruge mindre end deres budget, viser en undersøgelse lavet af Epinion for Forbundet af Offentligt Ansatte (FOA).

Dennis Kristensen, formand for FOA, kalder kommunernes underforbrug "en katastrofe".

- Det er både en katastrofe for de borgere, der skulle have velfærden og for beskæftigelsen, for det betyder, at der er blevet afskediget flere offentligt ansatte, end det var nødvendigt i forhold til de penge, der var til rådighed, siger han til Newspaq.

Regeringen og KL er i øjeblikket i gang med forhandlingerne om næste års kommunale budgetter.

Kommunalordfører Simon Kollerup (S) mener, at årsagen til kommunernes lave forbrug er, at nogle kommuner mangler likviditet - pengekisten er simpelthen tom.

- Vi må se på, om der er mulighed for under forhandlingerne at lave nogle lånepuljer eller på anden måde give mere likviditet til kommunerne, for vi har som regering et ønske om, at der er gang i økonomien i Danmark, og at rammerne bliver fyldt ud, siger han.

Hos De Konservative glæder man sig over, at kommunerne har taget spare-bukserne på.

- Det er en betonopfattelse fra 70'erne, at man skal bruge de penge, man bliver bevilliget. Problemet i Danmark er en for stor offentlig sektor og for lidt vækst i den private sektor. Derfor bør man flytte de penge, man ikke bruger for den offentlige sektor over til den private sektor, siger erhvervsordfører Brian Mikkelsen til Newspaq.

 

Dagens Gossip