Sommerjobbet behandler de unge bedre

Når unge møder ind på sommerjobbet i isbutikken eller supermarkedet, sker det ikke altid under helt lovlige forhold.

Men meget tyder på, at cheferne i år er blevet bedre til at overholde arbejdsreglerne for de unge ansatte. Det kan Jobpatruljen, der hver sommer rejser rundt i landet for at tjekke arbejdsforholdene for de 15-18-årige, konstatere.

Ordningen, der varetages og støttes af en række fagforeninger under LO, er i år nået ud til et rekordantal unge, og erfaringer viser, at arbejdsforholdene for unge er i generel bedring.

- Vi ser ikke så mange af de virkelig grelle eksempler, hvor de unge bliver udnyttet. Der er stadig en masse småfejl, som handler om, at de unge arbejder for lang tid, ikke får nok pauser, løfter for meget, serverer alkohol og så videre. Men skræmmeeksemplerne bliver færre og færre, siger koordinator for Jobpatruljen, Kasper Tolstrup Andersen til Newspaq.

Tidligere år har Jobpatruljen fundet eksempler på unge, der har arbejdet under så dårlige vilkår, at de har måtte skride til politianmeldelser. Men det har ifølge Kasper Tolstrup Andersen ikke været nødvendigt i år.

- I år har vi fundet unge, der har arbejdet exceptionelt længe i vagter på op til over tyve timer, men det er det værste, vi har set, siger han.

Han forklarer desuden, at de fleste lovovertrædelser skyldes uvidenhed.

- Det handler ikke om, at folk gør det med vilje, det handler om, at folk simpelthen ikke kender reglerne. Og det gælder både arbejdsgiveren og de unge, siger han.

Uvidenhed eller ej er det dog ifølge Kasper Tolstrup Andersen altafgørende at overholde reglerne.

- De specielle regler for unge under 18 år er blevet lavet, fordi de unge starter på et langt arbejdsliv. Der er en grund til, at demaksimalt må løfte 12 kilo og ikke servere alkohol. Det er simpelthen, fordi det kan have nogle konsekvenser for dem resten af livet, hvis man overskrider den grænse, siger han.

Dagens Gossip