Thornings skattesag keder vælgerne

Personlige dokumenter, skat i udlandet, spindoktorer og skatteministre.

Der er på papiret masser af ammunition til en neglebidder i skattesagskommissionen, der gransker hvem der lækkede statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) skatteoplysninger, samt om der var tale om magtmisbrug i den daværende regering.

Men spørger man danskerne, så vil de sandsynligvis ikke slide avissiderne tynde og sidde klinet foran tv-skærmen.

Flertallet af danskerne, 52 procent, svarer i en måling lavet af Wilke for Newspaq, at de finder skattesagen mindre vigtig eller, at de er ligeglad med den.

Det undrer ikke Sigge Winther Nielsen, der forsker i politisk kommunikation på Københavns Universitet. Det er i høj grad en "snakkesag" på nuværende tidspunkt, mener han.

- Det er en ret kompliceret sag for folk, der ikke interesserer sig for politik. Man skal også fastholde, at der lige nu ikke er en rygende pistol, så det er en meget abstrakt sag på nuværende tidspunkt. Det er nok mest "snakkehoveder", altså den snakkende klasse, som forskere, politikere og journalister, der finder sagen spændende lige nu, vurderer han over for Newspaq.

Den vurdering er tidligere minister, formand for De Konservative og nuværende politisk kommentator, Hans Engell, enig i. Han sammenligner interessen med Tamilsagen, der endte med at koste posten for daværende justitsminister Erik Ninn-Hansen (K).

- Da Tamilsagen startede, viste meningsmålingerne det samme. Det var noget, der skete langt væk og var kompliceret, så det er der sådan set ikke noget overraskende i, siger han.

Men uagtet at sagen ikke får flertallet af vælgerne op af stolen, så er det en meget vigtig sag, der kan få stor opmærksomhed senere.

- Det er første gang i 30 år, at vi står i en sag, hvor der kan være begået magtmisbrug. Uanset om den interesserer vælgerne, så er det en vigtig sag for, hvordan vores folkestyre fungerer, siger Hans Engell.

Netop en eventuel konsekvens for de implicerede partner er afgørende, vurderer forsker Camilla Dindler fra Aalborg Universitet.

- Hvis kommissionen ender med at konkludere, at der er tydelige tegn på, at der er foregået magtmisbrug, og der senere falder en dom, vil vi nok se, at et flertal af befolkningen mener, at sagen var vigtig af få afdækket. Men jeg vil understrege, at sagen på længere sigt godt kan få betydning for folks opfattelse af politikere, selvom de ikke nødvendigvis mener, at sagen som sådan er vigtig, siger hun.

At vælgerne lige nu ikke er helt oppe på tæerne over skattesagen, så simrer den og kan ende med at blive en livret på spisesedlerne, der sælger avis.

- Den her sag er en rigtig simregryde, hvor alt godt fra havet er fyldt i gryden. Der mangler noget mere konkret, før den bliver interessant for den brede befolkning, siger Sigge Winther Nielsen.

Skattesagskommissionen skal grave sig igennem 3.400 sider og over syv måneder afhøre 43 vidner. Og i morgen torsdag går kommissionen igen i gang i lokalerne i Søborg nord for København.

Målingen viser, at næsten 41 procent af vælgerne finder sagen meget vigtig eller vigtig. Syv procent svarer "ved ikke".

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip