Tvungen forberedelse giver skoler problemer

Lokalerne er rodede og møblerne ligner noget fra 1970'erne.

Regeringen vil have folkeskolelærerne til at tilbringe hele arbejdsdagen på skolen.

Men det kommer til at kræve en gevaldig indsats på landets mere end 1.300 skoler, hvis arbejdsmiljøet og omgivelserne på skolerne skal leve op til nutidens standarder.

- Det, der er udfordringen er adgangen til nogle attraktive arbejdsstationer, hvor lærerne som solister eller i teams kan forberede sig i de ekstra timer, som de skal bruge på selve skolen. Der har man en meget stor udfordring, siger Morten Fisker, der er chefanalytiker i arkitektfirmaet Signal, til Newspaq.

- Ude i afdelingerne er der behov for at etablere møderum tæt på eleverne og de nærmeste kolleger, hvor man også kan tillade sig at lukke døren. Herudover skal der gerne være quick stops, hvor en lærer på vej mellem timer kan lave en hurtig mellemlanding ved en pc, tjekke mails, indkomne opgaver eller spørgsmål fra sine elever, nyt fra ledelsen, beskeder fra andre lærere osv, siger han.

Signal har besøgt mere end 30 folkeskoler og har vurderet alt fra indretning til lys.

Der venter en stor udfordring forude, hvis skolerne fra august næste år skal kunne leve op til kravene til en typisk vidensarbejdsplads, vurderer Morten Fisker.

- Det er et spørgsmål om at tænke i rum med overskud, kaffe på kanden, kunst på væggene, planter osv. Der ser vi i dag tit nogle gamle rum med gamle bøger placeret på hulter til bulter på nogle skæve bogreoler, meget gamle møbler, gamle borde og placeret steder uden meget sollys, siger Morten Fisker og uddyber, at lokaler ofte ligger afsides og bliver brugt som depotrum.

Kommunernes Landsforening siger til Newspaq, at man på nuværende tidspunkt ikke kan vurdere, hvor stor udfordringen bliver for kommunerne. Man afventer regeringens konkrete planer, før man tør sætte tal på, hvor stor udskrivningen bliver for landets kommuner.

Men der er masser af uforløst potentiale i landets skoler, mener Morten Fisker.

- Det er en stor udfordring, som kan løses. For der ligger som sagt også på mange af vores skoler ganske mange uforløste potentialer. Man skal ikke ud og bygge 400 kvm. nye mødefaciliteter eller 60 cellekontorer på rad og række. Det er blandt andet helt oplagt at placere lærerværelse og mødelokaler sammen. Så der ligger en stor opgave i at opdatere de lokaler man har i forvejen, siger Morten Fisker.

Videncenter for Arbejdsmiljø vurderede i december sidste år, at der er en stor opgave på landets folkeskoler i forhold til indeklimaet for eleverne. Den udfordring skal kommunerne nu jonglere med sammen med udfordringen med at gøre folkeskolen til en moderne vidensarbejdsplads.

Konsulentfirmaet Cowi vurderede tilbage i 2011, at kommunerne skal bruge mere end 14 milliarder kroner på at renovere skoler, daginstitutioner, plejehjem og idrætsanlæg.

 

Dagens Gossip