Unge Malala nomineret til Nobels fredspris

Hun var kun 14 år, da hun blev skudt i hovedet på klos hold af Taliban for at presse på for pakistanske pigers ret til uddannelse.

Efterfølgende har hun opnået noget nær ikonstatus. Nu er den i dag 15 år gamle Malala Yousufzai nomineret til Nobels fredspris.

Den pakistanske pige er at finde på listen over nominerede, der tæller intet mindre end 209 personer og 50 organisationer.

Traditionen tro løfter Nobelinstituttet ikke sløret for, hvilke identiteter, der gemmer sig bag nomineringerne, men dem, der har stemt, kan til gengæld afsløre, hvor de har sat deres kryds.

Alt i alt er tusindvis af mennesker berettiget til at indstille kandidater til prisen.

Malala Yousufzai er blevet nomineret til fredsprisen af norske, franske og canadiske parlamentsmedlemmer, og hun betragtes af nogle eksperter som en favorit.

Men hvis hun løber med den prestigefulde pris, kan det i sidste ende blive en byrde for hende, advarer en ekspert.

- Hun er alt for ung, selv om årsagerne til at ære hende er nemme at forstå, siger Atle Sveen, en historiker, der har specialiseret sig i Nobels fredspris.

Han henviser til Linna Ben Mhenni, en tunesisk blogger, der blev nævnt som en mulig vinder i 2011. På det tidspunkt var hun 27 år gammel og gik næsten ned med et nervesammenbrud, da hun blev nomineret.

- Og hun (Malala Yousufzai, red.) kan blive et endnu større mål for fanatiske islamister, siger Atle Sveen.

Udover den unge nominerede er også andre navne kendt for at være på listen i år.

Det gælder blandt andre tidligere amerikanske præsident Bill Clinton, Myanmars reformistiske præsident Thein Sein og den koptiske kristne Maggie Gobran - også kendt som Egyptens "Mother Teresa" for sit arbejde for at hjælpe fattige i Cairos slumkvarterer.

/ritzau/AFP

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip