USA overdrager berygtet tortur-fængsel

Det er berygtet i det meste af verden, og mandag har Afghanistan fået fuld kontrol over det.

Bagram-fængslet nord for hovedstaden Kabul er mandag officielt blevet overdraget fra USA til Afghanistan efter mere end 10 års krigsførelse i landet.

Fængslet har mange gange opnået international opmærksomhed på grund af fanger, der har berettet om kritisable forhold, hvor tortur angiveligt har stået på på daglig basis.

Flere fanger har berettet om tæsk, seksuelle overgreb og andre ydmygelser begået af amerikanske soldater. De samme fanger har kaldt den amerikanske Guantanamo-base for den rene ferielejr sammenlignet med fængslet i Bagram.

Hamid Karzai, afghanernes præsident, har ofte talt med store bogstaver, når det gjaldt fængslet, som han længe har ønsket at have under fuldstændig afghansk ledelse.

Omvendt har amerikanerne været nervøse for at overdrage fængslet til afghanerne af frygt for, at Taliban- og Al Qaeda-folk skulle blive løsladt og vende tilbage til slagmarken.

Overdragelsen til de afghanske myndigheder har været længe undervejs og blev også for nylig udsat.

Egentlig skulle fængslet være givet videre til afghanerne den 9. marts, men det blev ikke til noget i den omgang, fordi præsident Karzai indikerede, at "uskyldige" fanger ville blive løsladt.

Bagram-fængslet ligger i en amerikansk militærbase, og det har tilbageholdt oprørere, som er fanget under USA's militære tilstedeværelse i landet.

Flere af fangerne er senere blevet overført til Guantanamo-basen.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip