Vestager: Dagpengeudspil lå i bagagen

Regeringens dagpengeudspil er helt i tråd med det hidtidige forløb for at få flere ledige i arbejde, mener økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R), efter at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) tirsdag formiddag fremlagde forslaget.

Langtidsledige har længe ventet på en udstrakt hånd fra regeringen, men Vestager mener ikke, at regeringen har sovet i timen.

- Man kan ikke sige, vi har ventet og ventet. Vi har faktisk handlet og handlet fra den første forlængelse af dagpengeperioden over uddannelsesydelse til en meget tættere opfølgning for den enkelte til at komme tæt på arbejdsmarkedet.

- Baggrunden for timingen er at se, hvordan de initiativer, vi har taget, har virket. Vi har hele tiden haft det i bagagen. Idéen var i første omgang at forlænge dagpengeperioden i et halvt år. Dengang håbede vi, at konjunkturerne ville rette sig hurtigere.

- Jeg synes, vi har lavet en forrygende løsning. Og jeg er meget, meget glad for den - også personligt, siger Vestager tirsdag i Bruxelles, hvor hun deltager i et møde mellem EU's 27 økonomi- og finansministre.

Ydelsen i udspillet svarer til uddannelsesydelsen til folk på kontanthjælp. Udspillet vil sikre, at langtidsledige indtil 2017 får en ydelse på 80 procent af højeste dagpengesats for forsørgere og 60 procent for ikke-forsørgere.

Modsat ledige på dagpenge skal folk, som får ydelsen, stå til rådighed med aktivering og nytteindsats. Det hænger sammen med regeringens krav til ledige om ret og pligt, mener Vestager.

- Der skal være ret og pligt fra første dag, man står til rådighed. I stedet for at rulle en masse hovedkrav ud til kommunerne, får de frit valg til at holde styr på de ledige, siger ministeren.

Flere og flere vælger at melde sig ud af a-kasserne, men dagpengeudspillet er ikke det sidste søm i kisten på systemet. Faktisk tværtimod, mener økonomiministeren.

- Lige præcis at den nye indfasning af dagpengereformen er rettet mod a-kassemedlemmer er beviset på, at det kan svare sig at være medlem.

- Det giver en lille merudgift for samtlige forsikrede de næste år, men det klinger også hurtigt af, siger hun med henvisning til, at forslaget udfases frem mod 2017.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip