Vi er imod kommunerne organiserer frivillige

Dansker mener ikke, at kommunerne skal være med til at organisere de frivillige. Det viser en undersøgelse, som YouGov har foretaget for Ældre Sagen.

I undersøgelsen svarer 75 procent af de adspurgte, at frivillige bør organiseres i selvstændige foreninger frem for at blive ledet af kommunalt ansatte

- Budskabet er ikke til at tage fejl af. Det offentlige skal respektere det frivillige arbejde, siger Ældre Sagens direktør, Bjarne Hastrup, i en pressemeddelelse.

Mandag mødes regeringen og en række frivilligorganisationer for at formulere et såkaldt frivilligcharter, der skal beskrive samspillet mellem det frivillige og det offentlige Danmark.

- Frivillige skal ikke ansættes i en kommune, der så sætter frivillige til at tage nattevagter på plejehjem eller tømme opvaskemaskinen på et hospice frem for for eksempel at holde en døende i hånden, siger Bjarne Hastrup.

- Det er et skråplan, og det skal et nyt frivilligcharter selvfølgelig have sat en stopper for, siger han.

14 procent af de adspurgte mener, at det er underordnet, om frivillige er organiseret i selvstændige foreninger eller ledes af kommunalt ansatte.

12 procent svarede "ved ikke", mens de adspurgte ikke havde mulighed for at svare, at de foretrak, at det frivillige arbejde organiseres i kommunerne.

- Kommunerne skal gøre det, som de er bedst til. Nemlig at skabe de bedste rammer for de frivillige foreninger. Så skal de frivillige foreninger nok klare resten, siger Bjarne Hastrup.

Undersøgelsen viser samtidig, at 70 procent af danskerne mener, at frivillige foreningers arbejde bidrager med livskvalitet og velfærd på en måde, som det offentlige ikke er i stand til.

/ritzau/

 

Dagens Gossip