07/08/2018
Rødvinssauce
To slags opskrifter på lækker rødvinssauce.
Rødvinssauce er efterhånden gået hen og blevet en klassiker for mange, men ikke alle tør at prøve kræfter med den, da den ofte får ry for at tage lang tid at lave. Det behøver dog ikke at være sådan.

Dagens topnyheder

Få opskriften på at lave rødvinssauce på den lette måde og på den mere tidskrævende.

Rødvinssauce opskrift

Rødvinssauce sætter virkelig prikken over i’et, når der skal gøres lidt ekstra ud ag et måltid. Laver du den helt fra bunden på den gammeldagsmåde, er den dog temmelig tidskrævende.

Men du kan sagtens få en næsten lige lækker sauce på en lettere og hurtigere måde, så den får du først opskriften på.

Men uanset om du vælger den hurtige rødvinssauce eller den mere tidskrævende, så lav endelig en dobbeltportion – den resterende sauce kan nemlig sagtens fryses.

Ingredienser til hurtig rødvinssauce

Opskriften rækker til 4 personer. 

2 mellemstore løg eller et stort
2 laurbærblad
1 dl. piskefløde
1 spsk. smør
3 dl. rødvin
2 dl. vand
2 bouillonterninger eller 4 spsk. oksefond
salt og peber
Evt. kulør

Fremgangsmåde

1. Smelt smørret i en lille gryde på jævn varme.

2. Hak løgene groft og hæld dem i smørret.

3. Rør rundt til de er blanke.

4. Hæld halvdelen af rødvinen i samt vandet.

5. Tilsæt bouillonterninger eller fond samt laurbær, og kog det igennem. Det skal have 6-7 minutter.

6. Saucen hældes gennem en sigte og ned i en skål, så alle de grove ting sies fra. Herefter hældes den tilbage i gryden.

7. Resten af rødvinen hældes i, og der skrues op for blusset, så saucen koges op.

8. Den skal nu stå og koge ind. til den har den ønskede konsistens. Laver du dobbelt portion, må saucen meget gerne koge i omkring 20 minutter.

9. Fløden røres nu i, og saucen får lov til at stå og tykne en smule. Overvej om du vil tilsætte lidt kulør.

10Smag på saucen og se, om der skal tilsættes salt og peber – det er ikke sikkert at der er behov for det, da bouillon indeholder en hel del salt.

Hvis du virkelig vil kræse for saucen, kan du vælge at lave den på nedenstående måde i stedet.

Ingredienser til den mere tidskrævende rødvinssauce

Denne opskrift rækker ligeledes til 4 personer. 

1 flaske rødvin
½ dl Balsamico vineddike
2 dl kalvefond 
2 dl oksefond
2 spsk. smør
1 gulerod
1 stort løg eller 3 skalotteløg
100 gr. Knoldselleri
1 tsk. tørret timian
2 laurbærblade
Groft salt og friskkværnet peber
150 gr. koldt smør (dette skal først bruges til sidst

Fremgangsmåde

1. Vask og skræl selleri og skær det i små stykker.

2. Skyl guleroden og skær den i mindre stykker - det et ikke nødvendigt at skrælle den.

3. Smelt de 2 spsk. smør i en gryde på jævn varme.

4. Hak løgene groft og hæld dem i smørret.

5. Rør rundt til de er blanke og tilsæt de andre hakkede grøntsager.

6. Hæld nu balsamicoeddiken i, og lad det hele koge op, til det bliver sirupsagtigt.

7. Rødvinen tilsættes nu ca. 1 dl. ad gangen og koges ind. I sidste hold tilsættes laurbærbladene, timian samt en dl. kalvefond.

8. Når saucen sidste gang er kogt ind, tilsættes den resterende kalvefond.

9. Saucen skal nu simre på lav varme i en halv times tid. Hold øje med den, når tiden nærmer sig sin afslutning. Saucens skal være koges ned til det halve af udgangspunktet.

10. Nu er saucen klar til at blive hældt igennem en sigte, så alle de grove ting sies fra.

11. Saucen hældes nu i en mindre gryde og varmes op igen.

12. Skær smørret i mindre klumper – det er ikke sikkert at du skal bruge det hele.

13. Tilsæt smørklumper løbende, mens du rører til du står med en blank rødvinssauce med en lækker konsistens.

14. Smag saucen til med salt og peber 

Retter som rødvinssaucen kan bruges sammen med

Det giver næsten sig selv, at retter med okse og kalvekød passer rigtig godt sammen med denne sauce, men det gør lam faktisk også.

Den kan også bruges til kylling, hvis der er tale om en økologisk kylling, hvor der er mere smag i kødet. 

Men serverer du den til almindelig konventionel kylling eller til fisk, bliver saucen let så overdøvende, at du ikke kan smage resten.

Den kan til nød bruges til svinekød, men det er lige på grænsen til at det er synd for både gris og sauce.

Saucen egner sig endvidere bedst til kartofler, samt grovere grøntsager som eksempelvis blomkål eller grønne bønner.